Conor McGregor - priča, prehrana i trening legendarnog hrvača MMA

Conor McGregor u sadašnjosti je najpoznatiji MMA hrvač, svjetski prvak dvije UFC-ove divizije i nesumnjivo najzabavniji borac koji je ikada zakoračio u arenu octagona. Kako se legenda suvremenih borilačkih vještina hrani i priprema za hrvanje saznat ćete u članku. Pročitajte priču irskog instalatera od kojeg je postala zvijezda MMA.

 

Conor McGregor

 

Sva njegova hrvanja garancija su odlične zabave. Svojom karizmom pridobio je srca mnogih fanova u cijelom svijetu. Conor McGregor ima energiju kao Arnold Schwarzenegger kada je ušao u sportsku dvoranu, ili kao Michael Jordan kada se pojavio na košarkaškom igralištu.

Nadimak “The Notorious” (notorički poznat) nije dobio bez razloga. Općenito je popularan zbog svoje neposrednosti i vulgarnog ponašanja ali i načinom na koji se bori i izvrsnim mečevima. Postao je uzor mnogih fightera-početnika. 

 

Predodređen za borbu

Conor se rodio u Dublinu i njegovo djetinstvo nije bilo najsretnije. Bio je niži i sitniji nego njegovi vršnjaci te je postao žrtva šikane. Upravo ga je ovo iskustvo dovelo do sportske dvorane. “Kad sam koračao u školu zaustavila me skupina mladih dječaka i počeli su me vrijeđati i fizički napadati. Pobjegao sam im. Kasnije sam u torbi umjesto knjiga nosio uteg za obranu. Kada se situacija ponavljala, nisam više na njih obraćao pažnju i išao sam trenirati,” opisao je svoje djetinstvo McGregor. [3]

 

Odrastao je u predgrađu gdje se skupa sa svojim prijateljima bavio nogometom. U ormaru mu je visio dres omiljenog kluba Manchester United. Sanjao je da će jednog dana postati igrač “crvenih đavala”. Iako se Conor radije sportom bavi nego gleda nogomet, ne promakne mu niti jedna utakmica ovog engleskog kluba. 

 

Kad mu je bilo 12 godina odlučivao je kojim se sportom želi baviti. Više je volio individualne sportove, stoga je odabrao boks i postao član bokserskog kluba Crumlin. Mladi Conor nije ni slutio da će ga jednog dana upravo ovaj sport pripremiti za karijeru MMA hrvača i napravit od njega jednog od najbolje zarađujućih sportaša na svijetu.

 

Boks je za mladog Conora bio hobby koji je obožavao. No međutim, morao se usredotočiti i na realne ciljeve - studij i profesija kojom će zarađivati za život. Izučio je zanat instalatera, ali je ovu profesiju radio samo jednu godinu. Naime, upravo je tada sreo budućeg hrvača UFC-a, Toma Egana i počeli su zajedno trenirati. Conor je kasnije ostavio karijeru instalatera i u potpunosti se posvetio boksu i MMA. [2]

 

Početak karijere u MMA

2007. godine, kad je Conoru bilo 18 godina, debitirao je u amaterskom MMA hrvanju “Cage of truth” protiv Ciarana Campbella. Pobijedio je nakon prve runde zahvaljujući tehničkom knockoutu (TKO). [6]

 

Conor McGregor i John Kavanagh

 

Tijekom treninga u sportskoj dvorani zapazio ga je John Kavanagh, poznati bokserski trener. Svidio mu se Conorov stil hrvanja, njegova revnost i entuzijazam s kojim je ulazio u meč. Zato sam se s njim dogovorio. Ako uspije pobijediti dva najbolja hrvača koji dolaze u njegovu teretanu, počet će s njim trenirati i napravit će od njega profesionalca. John je bio jedini Irac u povijesti koji je dobio crni pojas u brazilskom jiu-jitsu, a trening s njim je za Conora bio velika motivacija. Stoga je pobijedio oba "najbolja" hrvača i otvorio si vrata u profesionalnu karijeru MMA hrvača. [1]

 

Profesionalna karijera u MMA

Svoj prvi meč je Conor imao 8. ožujka 2008. u natječaju “Cage warriors” u lakoj kategoriji protiv Garyja Morrisa. Conor je pobijedio nakon druge runde, pomoću TKO. Slijedilo je nekoliko pobijeda u lakoj i perolakoj kategoriji. 

                         

Zatim, tijekom 2011. i 2012. godine pobijedio je Prventsvo CWFC Featherweight i Lightweight. Tako je postao prvi europski profesionalni igrač mješovitih borilačkih vještina koji je imao titule u dvjema divizijama istovremeno. [1]  

 

CWFC Odjel zapovjednik CWFC Conor McGregor

                    

Prijevremeni kraj?

Unatoč što se žrtvovao i unatoč njegovog zanosa koji je ulagao u svoju borbu nije mogao kao MMA hrvač zaraditi sebi za život. U nižoj ligi MMA mečeva novčane nagrade su za pobjednike bile veoma male. Uvijek je živjeo kod roditelja i njegovi izgledi u budućnost nisu bili baš ružičasti.

 

Unatoč tome što je bio pobjednik dvaju europskih prvenstava i osvojio je nekoliko impozantnih nagrada, 2012. godine je razmišljao o kraju karijere MMA hrvača. "Postoji mnogo slučajeva kada se borite sami sa sobom i uvjeravate se da će biti bolje," komentirao je Conor svoju situaciju.

 

Njegova je vlastita majka zvala trenera Johna Kavanagha da popriča s njezinim sinom. Nije htjela da odustane od svog sna. “Sjedio sam kući i nitko iz UFC-a mi se nije javio premda sam okolo pasa imao dva zlatna pojasa. Pomislio sam, ako sada ne trebam postati profesionalac, onda više nikad,” rekao je Conor.

 

Unatoč sumnjama Conor nije odustajao. Trenirao je dalje i 9 tjedana nakon onog trenutka kada je htio završiti sa svojom karijerom, desilo se ono čemu se više nije ni nadao. Obratio mu se Dana White, predsjednik UFC-a i potpisao s njim kontrakt za nekoliko mečeva. Kriza o kraju karijere bila je za Conora McGregora prošlost. [1]

                                  

Conor McGregor i njegova karijera u UFC-u

 

U veljači 2013. Ultimate Fighting Championship (UFC) saopćio je da je McGregor s njima potpisao ugovor za nekoliko mečeva. McGregor je u tom vremenu bio drugi Irac koji je postao član UFC-a. Prvi je bio Conorov prijatelj Tom Egan. 

 

McGregor je 6. travnja 2013. godine debitirao u ultimativnoj borbi protiv Marcusa Brimagea i pobijedio ga je nakon jedne minute i sedam sekundi. Conor je osim pobjede osvojio i nagradu "Najbolji knockout večeri!" Ova nagrada, međutim, nije bila posljednja.

 

Sljedio je niz pet UFC pobijeda koje je završio unikatnim mečom Aldo vs. McGregor 2015. godine. José Aldo bio je prvak svijeta 2011. godine u perolakoj kategoriji i nitko ga 4 godine nije nadmašio. Sve do trenutka dok u osmerokutu nije stajao protiv izazivajućeg Conora. 

 

Predsjednik UFC-a priznao je da je najavljen sukob McGregor vs. Aldo postao najviše propagirana akcija u povijesti UFC-a. Conor je pobijedio Alda knockoutom u prvoj rundi u nepunih 14 sekundi meča. Tako je postao prvak svijeta u perolakoj kategoriji i istovremeno jedini hrvač koji je u tom vremenu uspio pobijediti brazilskog hrvača. [2]                                                    

Conor McGregor vs. José Aldo

                                      

Pobjedom Alda i dobivanjem titule srednje divizije Conor je postigao jedan od svojih ciljeva. Stoga mu više ništa nije branilo odretiti sebi sljedeći. Odlučio je postići titulu u lakoj kategoriji i postati prvi UFC hrvač koji bi imao prvenstvo u dvjema kategorijama istovremeno.

 

Conor je 2016. godine izazvao na dvoboj vlasnika titule u lakoj kategoriji Natea Diaza. No nije ga uspio pobijediti. Pobjednik je nedvojbeno bio Diaz, a McGregor je nakon dugog vremena osjetio trpak okus gubitka. Bio je to Conorov prvi gubitak u UFC-u i treći u cijeloj njegovoj karijeri. Srušio je svoj rekord od 15 pobijeda uzastopno koji je trajao od 2010. godine. 

McGregor nije se mogao zadovoljiti gubitkom i želio je pobijediti po svaku cijenu. Stoga je izazvao Natea Diaza na uzvratni susret. Nepuna 4 mjeseca su se ovi MMA hrvači ponovno susreli u ringu. Ovaj je put pobijedio McGregor i Diaza je konačno pokorio.

  

Conor McGregor vs. Nate Diaz

Za UFC je ovaj meč bio jedan od najprofitabilnijih. Zaradili su na njemu nevjerojatnih 1 650 000 PPV. Pay-per-view (PPV) je vrsta usluge preko koje može gledalac kupiti prava za gledanje mečeva UFC-a.

 

Sljedio je meč s Eddiem Alvarezom kojeg je McGregor izbacio iz igre u drugoj rundi. Uspio je postići svoj sljedeći cilj i postao je prvak svijeta u dvjema divizijama istovremeno.  [3]

 

Kraj karijere UFC hrvača

 

Nakon McGregorove neaktivnosti 2017. godine bile su mu oduzete obje titule prvaka svijeta. Naime, nije bio sposoban obraniti niti jednu. Uzeo je slobodno vrijeme i provodio ga je sa svojim novorođenim sinom.

 

Godine 2018. Conor se pokazao u ringu posljednji put, a to u meču protiv Rusa Khabiba Nurmagodemova. Sukob je bio sprovođen nizom kontroverznih događaja. Prije meča je McGregor i njegov tim napao autobus u kojem se nalazio Khabibov tim. McGregor je kroz prozor autobusa bacio stolicu. Suparništvo među ova dva hrvača bilo je sve veće. Poslije meča koji je pobijedio Khabib u ringu je započela tuča između oba tima, čak i među obiteljima hrvača. Kasnije se saznalo da je prvi udarac opalio baš McGregor. [3]

                         

McGregor vs. Khabib

                           

26. ožujka 2019. je McGregor postavio na socijalnoj mreži Twitter izjavu da završava s karijerom MMA hrvača. No njegov trener nije ove riječi potvrdio, a predsjednik UFC-a izjavio je da će McGregor u budućnosti sigurno sudjelovati u još nekoliko mečeva.

 

Izjavu o završetku karijere donio je kratko prije nego što su ga uhitili za napadanje i krađu. Situacija je nastala kada je jedan od njegovih fanova pokušao Conora fotografirati kada je izlazio iz kluba. Conoru se to nije svidjelo te mu je iz ruku uzeo mobitel i razbio ga. Agresivnost se kod njega nije pojavljivala samo tijekom hrvanja, već i u privatnosti. McGregor se na socijalnim mrežama prezentira kao "čovjek iz puka". Vulgarno se izjašnjava o aktualnom zbivanju u svijetu i ne štedi psovkama na račun političara. [1]

 

MMA stil hrvanja Conora McGregora

 

McGregor je pozat naročito kao agresivan napadač i prednost daje hrvanju stojećki. Tijekom mečeva se često trudi biti agresor, dakle napada kao prvi. Njegovom najboljom vještinom smatra se bokserska spretnost. Većinu svojih pobjeda završio je knockoutom ili tehničkim knockoutom. Mnogi stručnjaci smatraju McGregorov protunapad lijevom rukom najopasnijim.

 

McGregor gotovo uvijek ulazi u "psihološku borbu" protiv svojih suparnika. Napada ih riječima, ponižava ih i omalovažava ih. Upravo zbog ovog ponašanja ga uspoređuju s Muhamadom Alijem koji je u mladosti bio za McGregora velika inspiracija. [2]

 

Povjesni meč - McGregor vs. Mayweather

 

No vratimo se par godina unazad. McGregor je u UFC-u često javno vrijeđao prvaka svijeta u boksu Floyda Mayweathera Jr. a ne jednom ga je izazvao na bokserski dvoboj. Mayweathera je ova zamisao u početku nasmijala. Godine 2015. otišao je u mirovinu, a McGregor za njega nije bio zanimljiv suparnik, jer se nikada nije profesionalno bavio boksom. No međutim, pritisak sa strane medija i fanova McGregora bio je prevelik te je Floyd napokon dvoboj prihvatio.

 

Predsjednik UFC-a nije ovaj dvoboj podržavao i bio je striktno protiv njega. Conor je imao potpisan ugovor s UFC-om, dakle nije bio boksač, već MMA hrvač. Kada je  najavljeni dvoboj McGregor vs. Mayweather bio sve više popularan, Dana White je promijenio svoje mišljenje. Vizija odlične zarade koju bi ovakav dvoboj mogao za UFC donijeti bila je prevelika. 30. studenog 2016. je stoga tvrtka dobila za McGregora profesionalnu licenciju za boks od Kalifornijske državne atletičarske komisije.

                                                     

McGregor vs. Mayweather

 

26. kolovoza se u Nevadi održao najviše očekivan meč desetljeća, zvan također “Novčani sukob” ili “Najveći sukob u povijesti borilačkih sportova. U ringu su protiv sebe stajali prvak svijeta pet divizija u boksu Floyd Mayweather Jr. i vlasnik titule prvaka svijeta MMA u dvjema divizijama Conor McGregor. 

 

Kratko prije meča Conor se pojavio na tiskovnoj konferenciji u jednom od svojih ikonskih odijela. Pažljivim očima nije promaklo da na svome plavom sakou ima izvezene sitne riječi “Fuck you” koje su bile adresirane njegovom suparniku. Fanovi su bjesnjeli, a McGregor je ponovno potvrdio status izvrsnog zabavljača i provokatera u jednoj osobi. 

                                   

Odijelo Conora McGregora

               

Meč je bio planiran na 12 rundi, a njegova gledanost postigla je drugu najveću vrijednost PPV-a u povijesti (4,3 milijuna). Iako Conor nije bio profesionalan boksač, izdržao je u sukobu protiv Floyda 10 rundi što nitko nije očekivao. Napokon je meč nakon TKO-a završen, a pobjednik je bio nenadmašiv Mayweather. 

 

Conor je kasnije na tiskovnoj konferenciji izjavio da je završetak meča bio prijevremen. Bio je doduše umoran i potresen, ali poslije kraće pauze mogao bi nastaviti. Mayweather je dakle osvojio 50. pobjedu u svojoj karijeri čime je oborio rekord Rockyja Marciana. Međutim, oba su hrvača na svoj konto pripisali nemalu svotu novca. Floydu je meč donio čak 275 milijuna dolara, a McGregoru 85 milijuna.

 

„Ovo je bio moj posljednji sukob. Danas navečer, dame i gospodo, izabrao sam ispravnog partnera za ples s kojim sam zaplesao posljednji put. Conor McGregor, ti si pravi prvak izjavio je o McGregoru Mayweather poslije meča. [3]

 

No međutim, kako se prvak svijeta Conor McGregor priprema za svoje mečeve? Iza uspjeha u ringu skriva se žestoki trud, a Conor se striktno mora pridržavati svog plana treninga i jelovnika.

 

 

Jelovnik Conora McGregora

 

Prehrana je vjerojatno najbitniji aspekt u održavanju forme hrvača, a to naročito u lakšim težinskim kategorijama. Borba, isto ako i fitness, način je života. Ne radi se o tome pridržavati se određenih pravila samo par tjedana prije meča, već ih imati na umu svaki jedan dan. “Pravi rezultati zahtijevaju žrtvovanje tijekom cijele godine,” tvrdi McGregor.

 

Conor nije sakrivao činjenicu da obožava dobru hranu. Njegov se jelovnik sastoji pretežno od povrća, voća i goveđeg mesa. “Volim vodu i vodu od kokosa, ali nikada ne pijem energetske napitke - nikad! Jedem samo dobro, kvalitetno meso i održavam svoje tijelo hidratizirano.

 

McGregor si priušti čak 9 obroka dnevno. Zbog svoje visoke energetske potrošnje prima prosječno 4000 kalorija. Tijekom veoma anaerobnih dana konzumira više namirnica bogatih ugljikohidratima. 

                  

Izbornik Conora McGregora

              

Ako se želite hraniti kao Conor McGregor, isprobajte ovaj jelovnik. Inspiriran je dnevnim prehrambenim režimom McGregora.

 

 

Obrok 1: pečene kriške jabuka s maslacem od kikirikija, avokadom i jajima 

Obrok 2: đumbir, pileće meso s medom i rižom 

Obrok 3: kari riža i riba 

Obrok 4: kriške krumpira, jabuka, pilećih prsa i avokada

Obrok 5: dimljeni luk, špinat, paprika i jaje s kriškama avokada

Obrok 6: goveđi steak, škampe s limetom, riža

Obrok 7: kriške avokada i krumpira, miješano jaje sa cvjetačom i špinatom

Obrok 8: steak od tune sa chilli, solju, začinima i dimljenom paprikom 

Obrok 9: miješano jaje sa jalapeňos, sa špinatom i pilećim mesom i nasjeckanim krumpirima [2]

 

Plan treninga Conora McGregora

Umjesto podizanja utega se Conor pretežno bavi treniranjem fliksibilnosti i ravnoteže tijela. Usredotočava se na razne borilačke stilove, a svoje treninge često mijenja kako bi stekao snagu. Njegov plan treninga izgleda sljedeće.       

 

Plan treninga Conora McGregora

                                   

1. Dinamičko rastezanje i fleksibilitet

 

Sljedeće pokrete izvodi u trajanju od 60 sekundi.

 

 

 • Muay Thai Knees (udarac sa savijenom nogom)
 • Shoulder rotation (rotacija ramena)
 • Leg Swings (klimanje nogu ustranu)
 • Hip Circles (okretanje zdjelice ukrug - sjedećki ili stojećki)
 • Neck Bridge (most na vratu)

 

2. Statički strečing

 

Svaku vježbu izvodi u trajanju od 30 sekundi.

 

 • Back Roll (kolut unazad)
 • Sit-Through (sjedanje sa strane ustranu - vježba joge)
 • Sit-Back Shoulder (rastezanje mišića leđa sjedećki - vježba joge)
 • Lying Leg Stretch (rastezanje nogu ležećki - vježba joge)
 • Seated Butterfly (leptir - vježba joge)

 

3. Trening savitljivosti

Svaku vježbu izvodi 1 minutu.

 • Duck Walk (pačji hod) - ublažava bol u koljenima
 • Horse Walk (konjski hod) - razvija snagu bedrenih mišića i slabina
 • Liward Walk (puzanje) - poboljšava pokretljivost bedara i kontrolu nad srednjim dijelom tijela
 • Ostrich Walk (hod noja) - povećava fleksibilnost

 

4. Kružni trening

Tijekom 60 sekundi ponavlja 5 serija ovih vježbi:

 • Pull-Downs (spuštanje kolotura) - vježba za trbuh, leđa, ramena, biceps i triceps
 • Push-Ups - (sklekovi) - vježba za ramena i triceps
 • Pull-Ups - (zgibovi) - vježba za leđa, deltoidne mišiće i biceps
 • Air Squats - (čučanj uz podizanje ruku) - vježba za hamstringe i stražnjicu

Conor McGregor se pridržava anaerobnog sustava treninga (F.A.S.T) koji je pod nadzorom sportskog znanstvenika Juliana Dalbyja. Obuhvaća visokointenzivni trening zajedno s neprekidnim vježbama ustrajnosti koje su idealne za boks i MMA. [6]

Dan Conora McGregora

Postati prvak svijeta mješovitih borilačkih vještina zahtijeva potpunu koncentraciju. Conor je toga naravno svjestan. Kako bi njegov trud i trening bili učinkovitiji, uključio je u svoj dan par rutinskih aktivnosti. Kojih?

 

Nakon što se probudi

Prva stvar koju Conor uradi odmah nakon što se probudi jeste protezanje mišića. Poslije toga popije dvije čaše vode kako bi se rehidratizirao nakon spavanja.

Prije doručka

Još prije doručka sebi Conor često priušti kratku kardio vježbu. Zatim popije kavu i pojede slastan doručak pripremljen od namirnica bogatih bjelančevinama i mastima.

Zagrijavanje

Prije treninga Conor nikada ne zaboravlja na zagrijavanje. Tijekom dana si priušti voće koje mu dodaje energiju. Preporučuje naročito kupine, borovnice, jabuke, jagode i grejpfrut. [2]

       

Conora McGregora trening fleksibilnosti

                                     

Zanimljivosti o Conoru McGregoru

Među fanovima je McGregor postao poznat zahvaljujući svom unikatnom ukusu. Njegova šarolika odijela  mogu se već smatrati ikonskima. Što više, kao pravi Irac, počeo je proizvoditi Proper No. Twelve Irish Whiskey. Od njegovog uvođenja na tržište u SAD-u i u Engleskoj prodalo se već nekoliko tisuća boca. Osim toga, ponosan je otac malog sina Conora McGregora Jr. kojeg ima sa svojom dugogodišnjom partnericom Dee Devlin. [3]

                                    

Proper No. Twelve Whiskey - Conor McGregor

 

McGregorovi magični brojevi

Za kraj dodajemo par zanimljivosti koje život i karijeru Conora McGregora sažimaju u brojevima. 

 • 13 sekundi trajalo je McGregoru knockoutirati Alda i osvojiti titulu prvaka svijeta u srednjoj težinskoj kategoriji.
 • 16 516 gledalaca gledalo je meč McGregor vs. Aldo.
 • 622 000 dolara je McGregor dobio za svaku sekundu u borbi protiv Alda.
 • dao je 17 knockouta u 19 mečeva.
 • 188 funti je svota koju je redovno dobivao od države u vremenima kada još nije bio profesionalni hrvač UFC-a. Svom brodu dao je ime baš “188” kako bi ga podsjećao na sve ono što je morao uraditi kako bi stigao do onoga gdje je sada. [3]

Jesu li Vas također iznenadile neke informacije o Conorou McGregoru? Spadate i Vi među njegove fanove? Ne oklijevajte s nama podijeliti Vaše mišljenje u komentarima, a u slučaju da Vam se članak svidio,ne zaboravite ga podijeliti s prijateljima.

 

 

Izvori:

[1] Conor McGregor Biography - https://www.biography.com/athlete/conor-mcgregor

[2] Conor McGregor Height, Weight, Age, Biography, Affairs - https://starsunfolded.com/conor-mcgregor/

[3] Conor McGregor Biography - https://gossipgist.com/conor-mcgregor

[4] Brad Ward - Build a Fighting Physique Like Conor McGregor - https://www.bodybuilding.com/content/build-a-fighting-physique-like-conor-mcgregor.html?searchTerm=conor+mc

[5] James Gold - 13 Jun Conor McGregor Workout, Training Routine, Diet Plan, Body Stats - http://www.borntoworkout.com/conor-mcgregor-workout-training-routine-diet-plan-body-stats/

[6] Conor McGregor Biography - https://www.biography.com/athlete/conor-mcgregor