Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Suho meso

Suho meso

Suho meso

Suho meso je lagano ali i istovremeno bogato bjelančevinama. Pogodno je za konzumaciju u bilo koje vrijeme tijekom dana, a osim toga ćete ojačati i imunitet ako ga uvrstite u jelovnik zajedno sa aktivnim kretanjem. U isto vrijeme nudi mnoštvo prednosti u malim količinama - 25 grama sušenog mesa je isto kao otprilike 60 grama sirovog mesa.

Čitati više

Sušeno meso i njegove prednosti:

 • bogat izvor bjelančevina
 • sadrži minimalnu količinu masti i ugljikohidrata
 • opskrbljuje potrebnom energijom tijekom dana
 • dostupna je i verzija bez glutena ili sa minimalnim sadržajem glutena
 • možete si ga priuštiti bilo kada
 • skladištenje nije teško
 • dug rok trajanja

    

Sušeno meso prema vrsti mesa

Pileće sušeno meso najčešće se proizvodi od pilećih prsa. Posebno je popularno zbog visokog sadržaja bjelančevina i male količine masti. Ima sličan okus kao pureće meso. 

Goveđe sušeno meso je najčešći i najrasprostranjeniji oblik sušenog mesa. Nudi širok spektar okusa i priprema. Osim toga, u sušenom obliku je okus mnogo koncentriraniji i izraženiji. Možete ga pripremiti i kod kuće, ali je potrebno puno vremena. Prema vrsti obrade dijelimo goveđe meso na dve vrste: jerky i biltong.

Svinjsko sušeno meso je ukusnije nego, primjerice, goveđe sušeno meso, ali nije baš pogodno za proces sušenja. Zbog toga je na tržištu dostupna samo mala količina. Prilikom proizvodnje se prvo ukloni sva prekomjerna mast i dalje se postupno obrađuje.

Pureće sušeno meso je lako probavljivo i predstavlja dijetetsku varijantu sušenog mesa. Osobito ga vole ljudi koji ne konzumiraju crveno meso.

    

Sušeno meso prema vrsti obrade

Biltong je najčešći oblik obrade sušenog mesa. Ova obrada se temelji na sušenju mesa koje traje nekoliko sati, najbolje bez prekida. Onda se meso isječe, što mu daje potrebnu mekoću. Potom se uroni u vruću vodu sa octom, kako bi se spriječio nastanak plijesni. Biltong ćete najčešće naći u obliku kriške ili štapića. Prednost biltonga je visok sadržaj aminokiselina kao što su leucin, izoleucin i valin.

Jerky se odlikuje time što je čvrst, suh i malo žvakaći. Gotovo svako meso je pogodno za obradu u obliku Jerky, ali najomiljenija su goveđe, pureće i janjeće meso. Uglavnom sadrži sol i začine. Jerky su kriške debele ne više od 0,5 centimetara, široke 1-2 centimetra i dugačke 15-20 centimetara.

Pastirma je način obrade koji je težak i zahtijeva puno vremena. To je sušeno meso od odraslih životinja. Nakon procesa sušenja meso je prekriveno slojem od 3 do 5 mm koji se naziva cemen. Cemen je mješavina češnjaka, sjemenki gorušice, vode i crvene ljute paprike.

   

Sušeno meso prema začinjenosti

Proizvođači sušenog mesa ga začinjavaju različitim sastojcima kako bi na najbolji mogući način ispunili zahtjeve svojih klijenata. Prema začinjenosti sušeno meso možemo podijeliti na:

Začinjeno meso je proizvedeno tako što se u marinadu uroni meso na nekoliko sati, čime dobija specifičan okus i potom dolazi do procesa sušenja. Čak možete odabrati ljuto ili manje ljuto meso. Jedna od najpoznatijih marinada koja se koristi je okus peri-peri.

Natural meso je najčešće okruženo solju i crnim paprom. Ova jednostavna kombinacija pruža prijatan i izraziti okus.

Dimljeno ili smoked meso izloženo je dimu, najčešće od drveta koje se neprestano zagrijava/gori. Što više dima prodre u meso, njegov je okus intenzivniji.


Sušeno meso prema vrsti sušenja

Meso sušeno na suncu

To je tradicionalan način sušenja gdje je meso izloženo izravnoj sunčevoj svjetlosti i prirodnoj cirkulaciji zraka. Meso je naviknuto biti u slanoj otopini koja ga štiti od insekata i bakterija.

Meso sušeno solarnim sušenjem

Ovaj je proces zatvoreni sustav koji je više higijenski jer nema negativnog utjecaja vanjskog okruženja. Solarno sušenje se više koristi u komercijalne svrhe. Solarno sušenje uključuje nakupljanje solarne energije i zagrijavanje zraka pomoću solarnih kolektora koji se nalaze u specijalnim prostorijama za sušenje.

sakrij opis
Shopping Options
Kategorija
Proizvođač
Pakiranje (g)
Aroma
Forma
Mješavina
Cijena
Cijena od - do
Filtriraj prema
  • Vegetarijanski (1)
  • Veganski (8)
  • Bez glutena (8)
  • Bez laktoze (8)
  • BIO (8)
  • Bez GMO (2)
  • Bez vještačkih zaslađivača (8)
  • Bez plastičnog pakiranja (8)
  • Bez aspartama (8)
 1. Sušeno goveđe meso Beef Jerky - Jack Links
  Ocjena:
  96% (37)
  Posebna cijena 18,00 kn
 2. Sušeno meso Beef Jerky - GymBeam
  Ocjena:
  89% (35)
  Posebna cijena 30,00 kn
 3. Sušeno goveđe meso Beef - Jerky
  Ocjena:
  89% (32)
  Posebna cijena 15,00 kn
 4. Sušena puretina - Jerky
  Ocjena:
  100% (1)
  Posebna cijena 15,50 kn
 5. Sušena govedina Steak Bar Original - Jerky
  Ocjena:
  60% (5)
  Posebna cijena 14,00 kn
 6. Sušena Piletina - Jerky
  Ocjena:
  90% (3)
  Posebna cijena 15,50 kn
 7. Losos Jerky - Speyside Smokehouse
  Ocjena:
  100% (1)
  Posebna cijena 25,50 kn
 8. Beef Jerky - Cruga Biltong
  Ocjena:
  0% (0)
  Posebna cijena 19,50 kn

8 Proizvoda

Niste pronašli što tražite? Kontaktirajte nas.