Proteini

Proteini su koncentrirani izvori proteina koji vam mogu pomoći da lako nadoknadite ovaj esencijalni makronutrijent. Ovisno o tjelesnoj aktivnosti, svaka bi osoba trebala unositi oko 1,2 do 2 g proteina po kilogramu tjelesne težine. Proteini u prahu stoga su odličan način da se pobrinete za dnevni unos proteina. Štoviše, mogu biti od velike koristi i u slučaju da raznolikom prehranom ne možete unijeti dovoljno proteina. Protein u prahu stoga je idealan kao brzi međuobrok nakon vježbanja koji će pomoći u regeneraciji, rastu i jačanju napregnutih mišića. Protein u prahu možete koristiti za pripremu proteinskog napitka ili ga možete dodati u svoje recepte i tako napraviti kompleksna jela koja će osigurati dovoljnu dozu proteina i dobro zasititi.

Zašto su proteini važni i što mogu napraviti?

 1. Ubrzati metabolizam – proteini imaju najveći termalni učinak od svih makronutrijenata. To znači da naše tijelo najviše energije troši na njegovo sagorijevanje. To zatim dovodi do takozvanog ubrzanja metabolizma.
 2. Olakšati mršavljenje – proteini pomažu u održavanju mišićne mase. Mišići troše više energije u odnosu na masno tkivo, što vam omogućuje učinkovitije mršavljenje.
 3. Poboljšati rast mišića – budući da su proteini osnovni gradivni blok mišića, njihov unos pomoći će vam u izgradnji dodatne mišićne mase.
 4. Ubrzati regeneraciju – zahvaljujući proteinima tijelo može učinkovitije obnavljati oštećena mišićna vlakna.
 5. Smanjiti glad i žudnju za hranom – sposobnost proteina da zasiti osigurat će da nećete biti gladni dulje vrijeme nakon što pojedete hranu bogatu proteinima, a u međuvremenu bi vas i želja za slatkim također mogla proći.
 6. Pružati podršku zdravlju kostiju – jedna od sposobnosti proteina je sposobnost održavanja zdravih kostiju. Sve navedeno čini ovaj makronutrijent uistinu ključnim, i to ne samo za ljude koji vode aktivan način života.

 

Od čega se rade proteini u prahu?

Protein u prahu se obično proizvodi od uobičajenih namirnica koje su bogate proteinima. Najčešće je riječ o mlijeku, od kojeg se pravi popularni protein sirutke. Stoga ne morate brinuti o bilo kakvim steroidima ili zabranjenim supstancama. Specifične namirnice koje se koriste za proizvodnju proteina u prahu razlikuju se ovisno o vrsti i prema tome kome su namijenjene. Međutim, općenito, najčešće vrste proteina u prahu na koje možete naići su životinjske i biljne.

  

Proteini u prahu životinjskog podrijetla

Ovom kategorijom uglavnom dominiraju popularni proteini u prahu napravljeni od mlijeka. Ove proteine obično možete pronaći pod nazivom "whey". Također možete naletjeti na proteine u prahu napravljene od govedine ili jaja (albumin jaja).

1. Proteini sirutke u prahu

Ovi proteini u prahu se prave od mlijeka. Za proizvodnju 1 kg proteina u prahu potrebno je više od 100 l mlijeka. Mlijeko zatim prolazi kroz proces pasterizacije, nakon čega se sirutka odvaja od kazeina zahvaljujući dodatku enzima. Sirutka se zatim dalje pažljivo obrađuje dok se ne dobije konačni proizvod - protein sirutke u prahu. Ovaj protein u prahu popularan je zbog povoljnog spektra aminokiselina. U praksi to znači da sadrži sve ključne aminokiseline u vrlo učinkovitom omjeru.

Međutim, kada tražite ovu vrstu proteina u prahu, obično možete naići na oznaku koja kaže 100 % WHEY. To je obično slučaj s proteinima u prahu koji sadrže isključivo protein sirutke. Takvi proteini u prahu stoga ne sadrže nijedan drugi izvor proteina.

Koje vrste proteina sirutke postoje?

 • Koncentrat proteina sirutke (WPC)⁣ – najpopularnija vrsta proteina u prahu zbog omjera cijene i učinka. U prosjeku sadrži 70 - 80 % proteina koji se relativno brzo apsorbiraju.
 • Izolat proteina sirutke (WPI)⁣ – protein u prahu koji se dobiva postupkom filtracije iz koncentrata sirutke. Zbog toga je nešto čišći, a ima i veći udio proteina. Konkretno, sadržaj proteina je obično 80 % i više. Naprotiv, sadrži manje šećera i masti. To ga čini idealnim za zahtjevne sportaše koji žele proteinski prah s brzom apsorpcijom i s najvećim mogućim udjelom proteina ili osobe koje pate od intolerancije na laktozu.
 • Hidrolizat proteina sirutke (WPH)proizvodi se postupkom hidrolize iz koncentrata ili izolata sirutke. Pritom se proteini razgrađuju na kraće peptide koje tijelo može još brže apsorbirati. Krajnji rezultat je savršeno iskoristiv protein u prahu. Na ovim proteinima u prahu možete pronaći i oznaku DH (stupanj hidrolize) koja je povezana s procesom razgradnje. Što je veći broj, to se protein više razgrađuje. Stupanj hidrolize 32 (DH 32) je najčešći. Štoviše, ovi proteinski prahovi mogu imati pomalo gorak okus, što možda neće odgovarati svima.

2. Micelarni kazein

Micelarni kazein dobiva se postupkom filtracije iz kravljeg mlijeka. Obično sadrži između 70 i 80 % proteina koji se postupno apsorbiraju. S obzirom na to da se sporije apsorbira, svrstava se među noćne proteine. Stoga je idealan za sportaše koji žele održati povećanu proizvodnju mišićnih proteina čak i tijekom noći.

3. Goveđi protein u prahu

Goveđi protein u prahu mogu koristiti i osobe s intolerancijom na laktozu. No, specifičan je po tome što sadrži uglavnom bjelančevine vezivnog tkiva. Stoga je manje prikladan za poticanje rasta mišića, ali je vrlo popularan među ljudima koji žele poboljšati zdravlje zglobova, kose, noktiju i kože.

4. Protein jaja u  prahu (albumin jaja)

Protein jaja u  prahu proizvodi se od jaja, a obično sadrži 60 - 80 % visokokvalitetnih proteina. Povrh toga, ima povoljan spektar aminokiselina i relativno se sporo apsorbira, što može biti prednost u određenim situacijama. Ovaj protein u prahu pogodan je i za osobe koje imaju problem s intolerancijom na laktozu.

5. Višekomponentni protein u prahu

Višekomponentni protein u prahu sastoji se od više izvora proteina, što rezultira proteinom u prahu s općenito boljim svojstvima. Obično uključuje kombinaciju proteina s brzim i sporim otpuštanjem. Ovo je idealno ako želite osigurati postupno otpuštanje tijekom određenog vremenskog razdoblja.

        

Proteini u prahu biljnog podrijetla

Proteini u prahu biljnog podrijetla najčešće se proizvode iz biljnih izvora koji su bogati proteinima, naprimjer, soje i drugih mahunarki ili sjemenki konoplje. To ih čini izvrsnom alternativom za vegetarijance i vegane. A budući da su ovi izvori prirodno bez glutena i laktoze, prikladni su i za osobe koje pate od probavnih smetnji izazvanih ovim tvarima. Međutim, uvijek je važno pročitati popis sastojaka i provjeriti odgovara li protein vašim potrebama.

1. Sojin protein u prahu

Sojin protein u prahu njegova kvaliteta najsličnija je onoj proteina sirutke u prahu zbog svog spektra aminokiselina. Pravi se od pahuljica koje se dobivaju iz zrna soje. Dobivena mješavina tada sadrži približno 65 - 70 % proteina. Proces započinje izradom sojinog koncentrata iz kojeg se daljnjom preradom dobiva sojin izolat. Na kraju, on može imati više od 85 % sadržaja proteina.

2. Rižin protein u prahu

Rižin protein u prahu napravljen je od mljevenih zrna riže koja su pomiješana s enzimima koji rade na odvajanju proteina. U usporedbi s proteinom sirutke u prahu, ova vrsta ima osjetno nižu količinu proteina, obično između 50 do 78 %. Nadalje, ni njegov spektar aminokiselina nije velik. No, to se može lako popraviti, primjerice kombiniranjem s proteinom graška u  prahu.

3. Konopljin protein u prahu

Konopljin protein u prahu se dobiva iz prešanih i mljevenih sjemenki konoplje. Dobiveni protein u prahu sadrži približno 50 % proteina. Kao i kod prethodnika, ni on nema najpovoljniji spektar aminokiselina. Opet, to se može popraviti kombiniranjem s proteinom graška u prahu ili nekim drugim.

4. Protein graška u prahu

Protein graška u prahu je prilično dobra alternativa sirutki jer sadrži veću količinu leucina. Ova aminokiselina ima najveći anabolički potencijal. Kako bi se postigao još povoljniji spektar aminokiselina, najbolje ga je kombinirati s npr. rižinim proteinom u prahu. Protein graška u prahu ističe se visokim udjelom vlakana, što može biti idealno u slučaju da želite protein u prahu koji će vas u većoj mjeri zasititi.

 

5. Višekomponentni protein u prahu

Višekomponentni protein u prahu je najbolja moguća opcija od onoga što priroda nudi. To je zato što kombiniraju više izvora proteina, čime se smanjuje njihov nedostatak u obliku ograničavajućih (nedovoljno zastupljenih) aminokiselina. Na taj način možete dobiti funkcionalan biljni protein u prahu idealnog sastava i povoljnijeg spektra aminokiselina.

Želite li saznati više o biljnim izvorima proteina? Onda biste svakako trebali pročitati naš članak: Koji su najbolji izvori biljnih proteina i zašto ih uključiti u svoju prehranu??        

Koja je optimalna porcija proteina?

Optimalna porcija proteina varirat će ovisno o mnogim čimbenicima, kao što su vaša tjelesna građa i sastav tijela, ukupna potrošnja energije, tjelesna aktivnost i slično. Općenito, univerzalnu porciju od 20 - 40 g proteina možemo smatrati optimalnom. To je obično jedna mjerica proteinskog praha, koja obično sadrži oko 30 g. U slučaju biljnih proteina u prahu, slobodno dodajte još nekoliko dodatnih grama. To je zato što općenito imaju niži sadržaj proteina i teže su probavljivi.

Kada i kako koristiti proteine u prahu?

 • kao dio raznih recepata kako bi ih obogatili proteinima
 • kod pripreme slatkih slastica bogatih proteinima
 • kao napitak nakon vježbanja za poticanje regeneracije i prehrane oštećenih mišićnih vlakana
 • kao međuobrok u slučaju da vas uhvati glad i nemate vremena za pripremu hrane
 • kada trebate jednostavan način povećanja unosa proteina

Za koga su pogodni proteini u prahu?

 • Osobe koje žele povećati unos proteina.
 • Sportaši koji žele potaknuti rast mišića.
 • Kuhari koji svoja jela žele obogatiti proteinima i kreirati ukusne fitness recepte.
 • Ljudi koji žele izgubiti na težini i traže hranu koja će ih zasititi i pomoći u obuzdavanju njihovih žudnji za hranom.
 • Svi oni koji žele diverzificirati svoju prehranu i obogatiti je novim okusima.

 

Prikaži više

Stavke 1-30 od 94

Page
na stranicu
Set Ascending Direction
Kategorija
Proizvođač
 1. GymBeam (19)
 2. The Protein Works (12)
 3. Optimum Nutrition (6)
 4. Amix (5)
 5. VanaVita (5)
 6. BeastPink (4)
 7. Applied Nutrition (4)
 8. Purasana (4)
 9. Reflex Nutrition (3)
 10. Nutrend (3)
 11. GYMQUEEN (3)
 12. Mammut Nutrition (2)
 13. PVL (2)
 14. BSN (2)
 15. ActivLab (2)
 16. Bodylab24 (2)
 17. ProSupps (2)
 18. Megabol (2)
 19. Mars (2)
 20. Go On Nutrition (1)
 21. Amazing Grass (1)
 22. Universal Nutrition (1)
 23. NOW Foods (1)
 24. Ghost (1)
 25. Goldfield (1)
 26. Stacker2 (1)
 27. Diet Food (1)
 28. MuscleTech (1)
 29. OstroVit (1)
Aroma
 1. čokolada (38)
 2. vanilija (28)
 3. jagoda (26)
 4. bez okusa (18)
 5. cookies & cream (15)
 6. banana (12)
 7. vanilija - sladoled (11)
 8. vanilija - cream (8)
 9. čokoladni silk (7)
 10. čokolada-lješnjak (7)
 11. bijela čokolada - kokos (6)
 12. čokolada-kokos (5)
 13. jagoda - cream (5)
 14. slani karamel (4)
 15. čokoladni milkshake (4)
 16. slani karamel (4)
 17. banana milkshake (4)
 18. bijela čokolada malina (4)
 19. šumsko voće (4)
 20. glatka banana (3)
 21. pistacije (3)
 22. čokolada-višnja (3)
 23. franscuska krema od vanilije (3)
 24. prirodno (3)
 25. jagoda i cream (3)
 26. salted caramel bandit (2)
 27. zelena jabuka (2)
 28. vanilija - karamel (2)
 29. latte macchiato (2)
 30. belgijski čoko moko (2)
 31. ukusna jagoda (2)
 32. jagoda malina (2)
 33. šumsko voće (2)
 34. naranča (2)
 35. extremna mliječna čokolada (2)
 36. malina - jogurt (2)
 37. dvostruko bogata čokolada (2)
 38. čokolada-karamel (2)
 39. banana cream (2)
 40. banana-jagoda (2)
 41. jagoda - milkshake (2)
 42. trostruka čokolada (2)
 43. strawberry splash (2)
 44. karamel (2)
 45. karamel macchiato (2)
 46. chocolate biscuit (2)
 47. čokoladni desert (2)
 48. kolačić (2)
 49. čokolada-maslac od kikirikija (2)
 50. čokoladni keks od kikirikija (2)
 51. vanilija - stevija (2)
 52. kokos (2)
 53. kolač od vanilije (2)
 54. malina (2)
 55. vanilija - kokos (1)
 56. vanilija - višnja (1)
 57. vanilija (1)
 58. vanilija - cheesecake (1)
 59. vanilija - limeta (1)
 60. badem-pistacije (1)
 61. lubenica (1)
 62. choco bueno (1)
 63. Raspberry lemonade with mint (1)
 64. borovnica jogurt (1)
 65. Strawberry Cheesecake Chocolate Chip (1)
 66. pistachio ice cream (1)
 67. cinnamon rice pudding (1)
 68. butter biscuit (1)
 69. choco honeycomb (1)
 70. čoko bomboni (1)
 71. čokoladno tijesto od kikirikija (1)
 72. jogurt - višnja (1)
 73. chocolate orange swirl (1)
 74. čokoladni karamel biskvit (1)
 75. fudge od vanilije (1)
 76. divlja malina (1)
 77. jagoda - kivi (1)
 78. čokolada menta brownie (1)
 79. cheeky čokoladni kokos (1)
 80. butterscotch ripple (1)
 81. vanilija milkshake (1)
 82. tiramisu (1)
 83. ananas kokos (1)
 84. jagoda - bijela čokolada (1)
 85. čokolada-cream (1)
 86. grožđe (1)
 87. dupla čokolada (1)
 88. dupla čokolada s komadićima (1)
 89. kremasta vanilija (1)
 90. čokolada supreme (1)
 91. čokolada-stevia (1)
 92. čokolada-menta (1)
 93. chocolate ice cream (1)
 94. čokolada-fudge brownie (1)
 95. čokoladni kolač (1)
 96. ledena kava (1)
 97. čokolada-kakao (1)
 98. čokolada-brownie (1)
 99. čokolada & šumskko voće (1)
 100. cereal milk (1)
 101. karamel- toffee fudge (1)
 102. caramel latte (1)
 103. cappuccino (1)
 104. caffe latte (1)
 105. borovnica (1)
 106. crni ribiz (1)
 107. lješnjak čokolada (1)
 108. kivi - banana (1)
 109. jagoda - stevija (1)
 110. ledeni čaj breskva (1)
 111. jagoda - limunada (1)
 112. jagoda - banana (1)
 113. čokolada kikiriki (1)
 114. snickerdoodle (1)
 115. slatka čokolada (1)
 116. ananas (1)
 117. pina colada (1)
 118. kikiriki maslac čokolada (1)
 119. peanut butter cereal milk (1)
 120. kikiriki maslac (1)
 121. breskva (1)
 122. limun - cheesecake (1)
 123. passion fruit & mango (1)
 124. original (1)
 125. miks bobica (1)
 126. millionaire's shortbread (1)
 127. bijela čokolada (1)
 128. mars (1)
 129. mango vanilla (1)
 130. mango - naranča (1)
 131. mango - marakuja (1)
 132. limun - limeta (1)
 133. fruity cereal milk (1)
Pakiranje (g)
 1. 1000 g (29)
 2. 2000 g (14)
 3. 500 g (12)
 4. 400 g (5)
 5. 2270 g (5)
 6. 1800 g (4)
 7. 2200 g (4)
 8. 600 g (4)
 9. 30 g (4)
 10. 400 x 30g (3)
 11. 2500 g (3)
 12. 1810 g (3)
 13. 900 g (3)
 14. 750 g (2)
 15. 3000 g (2)
 16. 910 g (2)
 17. 875 g (2)
 18. 907 g (1)
 19. 918 g (1)
 20. 50 x 30 g (1)
 21. 2400 g (1)
 22. 816 g (1)
 23. 680 g (1)
 24. 360 g (1)
 25. 450 g (1)
 26. 420 g (1)
 27. 1200 g (1)
 28. 240 g (1)
 29. 2300 g (1)
 30. 2250 g (1)
 31. 200 g (1)
 32. 1814 g (1)
 33. 1600 g (1)
 34. 1590 g (1)
 35. 150 g (1)
 36. 24 x 30 g (1)
Pakiranje (ml)
 1. 20 x 60 ml (1)
 2. 60 ml (1)
Tablete
 1. 60 tab. (1)
Forma
 1. u prahu (92)
 2. kapsule (1)
 3. tekući (1)
Mješavina
 1. mješavina (72)
 2. čisti oblik (22)
Metoda obrade proteina
 1. drukčija obrada (35)
 2. koncentrat (17)
 3. izolat (10)
 4. hidrolizat (7)
Izvor proteina
 1. sirutka (36)
 2. višekomponentni (17)
 3. kazein (6)
 4. goveđi (3)
 5. sjeme konoplje (2)
 6. grašak (2)
 7. riža (2)
 8. soja (2)
 9. jaja (1)
Etikete proizvoda
 1. Vegan (22)
 2. BIO (11)
 3. New (1)
 4. SK GREAT DEAL (1)
 5. CZ GREAT DEAL (1)
 6. UA / RU GREAT DEAL (1)
Cijena
Filtriraj prema
Vegetarijanski (71)
Veganski (22)
Bez glutena (66)
Bez laktoze (29)
BIO (11)
Bez GMO (63)
Bez vještačkih zaslađivača (21)
Bez plastičnog pakiranja (94)
Bez aspartama (90)
 1. Protein 100% Whey Gold Standard - Optimum Nutrition
  Protein 100% Whey Gold Standard - Optimum Nutrition
  92%
  92 % (633)
  19,50 EUR/146,92kn
 2. Protein True Whey - GymBeam
  Protein True Whey - GymBeam
  90%
  90 % (1870)
  24,95 EUR/187,99kn
 3. Protein Just Whey - GymBeam
  Protein Just Whey - GymBeam
  93%
  93 % (866)
  30,95 EUR/233,19kn
 4. Protein Anabolic Whey - GymBeam
  Protein Anabolic Whey - GymBeam
  93%
  93 % (250)
  15,50 EUR/116,78kn
 5. Yum Yum Whey Protein 1000 g - BeastPink
  Protein Yum Yum Whey 1000 g - BeastPink
  94%
  94 % (453)
  32,95 EUR/248,26kn
 6. Protein Mutant Whey - PVL
  Protein Mutant Whey - PVL
  88%
  88 % (207)
  49,95 EUR/376,35kn
 7. Hidrolizirani kolagen RunCollg - GymBeam
  Hidrolizirani kolagen RunCollg - GymBeam
  97%
  97 % (273)
  15,95 EUR/120,18kn
 8. Colla Pink - BeastPink
  Colla Pink - BeastPink
  92%
  92 % (492)
  11,50 EUR/86,65kn
 9. Whey Protein 80 - The Protein Works
  Whey Protein 80 - The Protein Works
  90%
  90 % (85)
  19,50 EUR/146,92kn
 10. Formel 90 Protein - Mammut Nutrition
  Formel 90 Protein – Mammut Nutrition
  76%
  76 % (14)
  46,95 EUR/353,74kn
 11. Goveđi protein Anabolic Monster Beef - Amix
  Goveđi protein Anabolic Monster Beef - Amix
  85%
  85 % (80)
  27,95 EUR/210,59kn
 12. Protein Pure IsoWhey - GymBeam
  Protein Pure IsoWhey - GymBeam
  90%
  90 % (327)
  35,95 EUR/270,87kn
 13. Diet Whey - Applied Nutrition
  Diet Whey - Applied Nutrition
  100%
  100 % (11)
  33,95 EUR/255,80kn
 14. 100% Casein Optimum Nutrition
  100% Casein - Optimum Nutrition
  92%
  92 % (22)
  66,95 EUR/504,43kn
 15. 
Kolagen + Vitamin C - OstroVit
  Kolagen + Vitamin C - OstroVit
  94%
  94 % (41)
  9,50 EUR/71,58kn
 16. Diet Vegan Protein - The Protein Works
  Diet Vegan Protein - The Protein Works
  89%
  89 % (39)
  13,50 EUR/101,72kn
 17. Vegan Protein Extreme - The Protein Works
  Vegan Protein Extreme - The Protein Works
  89%
  89 % (41)
  16,95 EUR/127,71kn
 18. Micellar Casein - GymBeam
  Protein Kazein Micellar 1000 g - GymBeam
  82%
  82 % (140)
  23,95 EUR/180,45kn
 19. Critical Whey - Applied Nutrition
  Critical Whey - Applied Nutrition
  98%
  98 % (9)
  51,95 EUR/391,42kn
 20. Soy Protein Isolate - GymBeam
  Protein Soy Isolate 1000 g - GymBeam
  86%
  86 % (217)
  13,50 EUR/101,72kn
 21. Protein Whey-Pro Fusion - Amix
  Protein Whey-Pro Fusion - Amix
  96%
  96 % (43)
  58,95 EUR/444,16kn
 22. GymBeam Vegan Blend - 1000 g chocolate
  Protein Vegan Blend - GymBeam
  72%
  72 % (147)
  18,50 EUR/139,39kn
 23. Soy Protein 90 Isolate - The Protein Works
  Soy Protein 90 Isolate – The Protein Works
  87%
  87 % (15)
  14,50 EUR/109,25kn
 24. Beef Protein - GymBeam
  Goveđi protein - GymBeam
  71%
  71 % (173)
  18,50 EUR/139,39kn
 25. Proteín Nitro-Tech Performance - MuscleTech
  Protein Nitro-Tech Performance - MuscleTech
  86%
  86 % (19)
  66,95 EUR/504,43kn
 26. Protein Platinum Hydrowhey 1590 g - Optimum Nutrition
  Protein Platinum Hydrowhey 1590 g - Optimum Nutrition
  94%
  94 % (19)
  95,95 EUR/722,94kn
 27. Protein FueSix - GymBeam
  FueSix Protein - GymBeam
  72%
  72 % (49)
  47,95 EUR/361,28kn
 28. Protein Gold Standard 100% Plant - Optimum Nutrition
  Protein Gold Standard 100% Plant - Optimum Nutrition
  73%
  73 % (3)
  29,95 EUR/225,66kn
 29. Protein Syntha 6 Edge - BSN
  Protein Syntha 6 Edge - BSN
  87%
  87 % (24)
  62,95 EUR/474,30kn
 30. Clear Whey IsoFue - GymBeam
  Clear Whey IsoFue – GymBeam
  86%
  86 % (7)
  39,95 EUR/301,00kn

Stavke 1-30 od 94