Minerali

Minerali je kategorija koja uključuje minerale koji su nužni za pravilno funkcioniranje važnih procesa u tijelu. Njihov nedostatak može negativno utjecati na nečije psihičko i fizičko zdravlje. Utječu na kognitivne funkcije, živčani sustav, imunitet, mišićno-koštani sustav i energetski metabolizam. Niske razine mogu se očitovati i kao umor, kao i loša kvaliteta noktiju, kose i kože. Kako bi sve u tijelu funkcioniralo kako treba, potrebno je te mikronutrijente nadopuniti uravnoteženom prehranom ili dodacima prehrani.

Ako želite saznati više o mineralima, pogledajte naš članak Kompletan vodič kroz minerale: funkcije, preporučeni dnevni unos, nedostaci.

 Prikaži više

Minerali u tijelu dijele se na makromineralne i mikromineralne tvari.

Makromineralne tvari su specifične po tome što njihov dnevni unos treba biti veći od 100 mg.

 • Unos mikrominerala trebao bi biti u rasponu od 0 - 100 mg.

 

Makrominerali

 • Kalcij – najbogatiji izvori kalcija su mliječni proizvodi, riblje konzerve, orašaste plodove, sjemenke i neko lisnato povrće. Također se nalazi u proteinima sirutke ili koncentriranim suplementima. Kalcij je neophodan za prijenos živčanih impulsa, kontrakciju mišića i pravilno zgrušavanje krvi. Osim toga, sudjeluje u formiranju zuba i kostiju. Zbog toga je popularan kod ljudi koji pokušavaju spriječiti razvoj osteoporoze (stanjivanje kostiju). Osim toga, također pozitivno utječe na  pravilan rad probavnih enzima, zgrušavanje krvi, mišiće te također doprinosi pravilnom metabolizmu važnom za proizvodnju energije. Preporučeni dnevni unos je 800 mg.
 • Fosfor – poput kalcija, utječe na održavanje zdravih zuba, kostiju i pravilnog metabolizma važnog za proizvodnju energije. Osim toga, pomaže i pravilnom funkcioniranju staničnih membrana. Namirnice bogate fosforom uključuju piletinu, puretinu i svinjetinu, plodove mora, mlijeko ili orašaste plodove, žitarice i neke sjemenke. Preporučeni dnevni unos je 700 mg.
 • Magnezij – jedan od najvažnijih minerala. Uključen je u više od 300 biokemijskih reakcija u tijelu koje se ne bi mogle odvijati bez njega. Njegovi najbogatiji izvori uključuju cjelovite žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i maslaci s orašastim plodovima, sjemenke, lisnato povrće i kakao. Njegov je unos važan ponajviše za aktivne sportaše koji pate od čestih grčeva u mišićima. Magnezij povoljno utječe na pravilan rad mišića i živčanog sustava. Kao i kalcij, važan je za prijenos živčanih impulsa i kontrakciju mišića. No, također doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, ravnoteži elektrolita, pravilnoj psihološkoj funkciji i normalnoj sintezi proteina. Štoviše, poznato je da pomaže u održavanju zdravih zuba i kostiju. Preporučeni dnevni unos je 375 mg.
 • Natrij – nalazi se u gotovo svakom domaćinstvu. Naprimjer, klasična stolna sol jedan je od njegovih koncentriranih izvora. Optimalan unos natrija važan je, naprimjer, za sportaše jer podržava hidrataciju tijela, što može pomoći u poboljšanju sportskih performansi. Zajedno s kalijem regulira ravnotežu vode u tijelu. Kako se njegova razina smanjuje, mogu se pojaviti grčevi tijekom sportske aktivnosti. To je također razlog zašto posebno sportaši izdržljivosti suplementiraju natrijem tijekom vježbanja. Ipak, ne treba pretjerivati s njegovim unosom. Prekomjerne količine u tijelu mogu dovesti do visokog krvnog tlaka i drugih zdravstvenih problema. Preporučeni dnevni unos je 2 g.  
 • Kalij – osim koncentriranih suplemenata, kalij možemo dobiti i iz namirnica, npr. iz voća (bananae, naranče, marelice), špinat, brokula, mlijeko, mahunarke ili krumpir. Zajedno s natrijem, jedan je od minerala koji utječu na hidrataciju tijela što u konačnici može utjecati na performanse. Štoviše, pomaže u održavanju normalnog krvnog tlaka, pravilnom funkcioniranju mišića, a također i pravilnom funkcioniranju živčanog sustava. Preporučeni dnevni unos je 2 g.
 • Klorid – mineral čiji je izvor natrijev klorid, odnosno stolna sol. Klorid karakterizira sposobnost da pridonese pravilnoj probavi stvaranjem klorovodične kiseline u želucu. Optimalan unos klora može biti presudan za osobe koje imaju problema s probavom. Preporučeni dnevni unos je 800 mg.
 • Sumpor – u organizam ulazi najčešće putem prehrane bogate proteinima. Njegovi izvori uključuju perad, plodove mora, mahunarke, bademe, brazilske orahe, jaja i mliječne proizvode. Sumpor je dio dvaju esencijalnih AMK-a - cisteina i metionina. Nalazi se u gotovo svim stanicama u tijelu, a u većim količinama nalazimo ga, primjerice, u koži, noktima ili kosi. Uključen je u mnoge procese u tijelu te je stoga vrlo važan njegov optimalan unos. Ne postoji preporučeni dnevni unos sumpora.

 

Mikrominerali

 • Željezo utječe na kognitivne funkcije, pravilnu proizvodnju crvenih krvnih stanica, prijenos kisika i optimalnu imunološku funkciju. Također pomaže u smanjenju umora, iscrpljenosti i igra ulogu u procesu diobe stanica. Željezo se uglavnom nalazi u mesu, ribi ili lisnatom povrću. Preporučena dnevna doza je 14 mg.
 • Cink pomaže u zaštiti stanica od oksidativnog stresa, održava zdravu kožu, nokte i kosu, kao i normalnu razinu testosterona u krvi te također doprinosi pravilnom funkcioniranju imuniteta. Osim toga, utječe na plodnost i reproduktivne funkcije. Izvori cinka uključuju, naprimjer, meso, mahunarke i proizvode od cjelovitih žitarica. Preporučena dnevna doza je 10 mg.
 • Bakar je važan za održavanje zdravog vezivnog tkiva, kose, pigmentacije kože i funkcioniranje imuniteta. Osim toga, pomaže u zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Bakar je jedan od minerala koji utječe na rad živčanog sustava. Nalazimo ga uglavnom u ribi, plodovima mora ili orašastim plodovima. Preporučena dnevna doza je 1 mg.
 • Jod je mineral koji utječe na kognitivne funkcije, funkcioniranje živčanog sustava i održavanje zdrave kože. Osim toga, pridonosi pravilnoj proizvodnji hormona štitnjače i njenom optimalnom funkcioniranju. Jod se nalazi, naprimjer, u morskim plodovima i solima obogaćenim jodom. Preporučena dnevna doza je 150 μg.
 • Fluor se uglavnom nalazi u tijelu u obliku fluora. Točnije, nalazi se u kostima i zubima. Važan je za pravilnu mineralizaciju zuba. Fluor se uglavnom nalazi u pastama za zube ili vodi za piće. Preporučena dnevna doza je 3,5 mg.
 • Krom utječe na pravilan metabolizam makronutrijenata i također pomaže u održavanju normalne razine glukoze u krvi. Zbog toga je posebno popularan među ljudima koji pokušavaju smršavjeti ili se riješiti želje za slatkim. Želja za slatkim može biti posljedica nestabilne razine glukoze i njezinih čestih fluktuacija. Krom se uglavnom nalazi u mesu, siru i orašastim plodovima. Preporučena dnevna doza je 40 μg.
 • Kobalt utječe na pravilan rad organizma i dio je vitamina B12. Nalazi se, naprimjer, u ribi, orašastim plodovima ili zelenom lisnatom povrću. Preporučena dnevna doza je 4,2-8,6 μg.
 • Selen doprinosi pravilnoj spermatogenezi, održavanju zdrave kose, noktiju, optimalnom funkcioniranju imuniteta kao i štitnjače, a također pomaže i u zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Nalazi se uglavnom u morskim plodovima, jajima, mlijeku i orašastim plodovima ili sjemenkama. Preporučena dnevna doza je 55 μg.
 • Mangan pomaže kod optimalnog metabolizma važnog za proizvodnju energije i održavanje zdravih kostiju. Osim toga, pomaže u zaštiti stanica od oksidativnog stresa i utječe na normalno stvaranje vezivnog tkiva. Mangan se uglavnom nalazi u biljnim izvorima kao što su orašasti plodovi i mahunarke. Preporučena dnevna doza je 2 mg.
 • Molibden doprinosi metabolizmu sumpornih aminokiselina. Možemo ga pronaći, primjerice, u mahunarkama ili proizvodima od cjelovitih žitarica. Preporučena dnevna doza je 50 μg.

 

Kao što je vidljivo iz popisa, svaki mineral ima nezamjenjivu ulogu u tijelu. Stoga svakako ne smijemo podcjenjivati njihov unos. Ako ne možete pokriti potrebnu dnevnu dozu uravnoteženom prehranom, prikladno je uključiti suplementaciju. Možete birati između jednokomponentnog ili složenog suplementa koji sadrži više minerala ili čak vitamina.

 Prikaži manje

Stavke 1-30 od 74

Page
na stranicu
Set Ascending Direction
Kategorija
 • Multimineral (23)
 • Magnezij (19)
 • Kalcij (5)
 • Željezo (5)
 • Cink (7)
 • ZMA i ZMB (7)
 • Ostali minerali (13)
Proizvođač
 1. GymBeam (34)
 2. NOW Foods (12)
 3. OstroVit (10)
 4. Universal Nutrition (4)
 5. ActivLab (4)
 6. Nutrend (3)
 7. Reflex Nutrition (2)
 8. Amix (1)
 9. Optimum Nutrition (1)
 10. BeastPink (1)
 11. PRO!BRANDS (1)
 12. Redcon1 (1)
Aroma
 1. bez okusa (16)
 2. naranča (3)
 3. mango - marakuja (2)
 4. šumsko voće (1)
 5. zelena jabuka (1)
 6. limun (1)
 7. malina (1)
 8. matcha (1)
 9. aronija (1)
 10. pomaranč (1)
 11. pomeranč (1)
 12. citrón (1)
 13. citron (1)
Pakiranje (g)
 1. 250 g (2)
 2. 100 g (1)
 3. 312 g (1)
 4. 342 g (1)
 5. 360 g (1)
 6. 20 x 2,8 g (1)
Pakiranje (ml)
 1. 20 x 60 ml (2)
 2. 60 ml (2)
 3. 237 ml (2)
 4. 10 x 25 ml (1)
Tablete
 1. 90 tab. (8)
 2. 120 tab. (7)
 3. 60 tab. (4)
 4. 100 tab. (4)
 5. 20 tab. (2)
 6. 30 pak. (2)
 7. 44 pak. (1)
 8. 150 tab. (1)
 9. 180 tab. (1)
 10. 200 tab. (1)
 11. 28 x 20 tab (1)
 12. 14 x 20 tab (1)
Boja
 1. shadow (35)
 2. violet (6)
 3. ivory (1)
Kapsule
 1. 90 kaps. (16)
 2. 120 kaps. (12)
 3. 60 kaps. (8)
 4. 100 kaps. (2)
 5. 180 kaps. (2)
 6. 250 kaps. (1)
Forma
 1. kapsule (35)
 2. tablete (26)
 3. u prahu (5)
 4. tekući (5)
 5. šumeće tablete (1)
 6. tablete za žvakanje (1)
Mješavina
 1. mješavina (45)
 2. čisti oblik (28)
Vrsta proizvoda:
Etikete proizvoda
 1. Vegan (38)
 2. SPRING 39% (4)
 3. SPRING 40% (3)
 4. Best Seller (2)
 5. Discount 39% (1)
 6. SPRING 31% (1)
 7. SPRING 35% (1)
 8. SPRING 36% (1)
 9. SPRING 38% (1)
 10. SPRING 49% (1)
 11. SPRING 50% (1)
Cijena
Filtriraj prema
Vegetarijanski (56)
Veganski (46)
Bez glutena (71)
Bez laktoze (70)
BIO (73)
Bez GMO (57)
Bez vještačkih zaslađivača (48)
Bez plastičnog pakiranja (74)
Bez aspartama (74)
 1. Magnezij kelat - GymBeam
  Magnezij kelat - GymBeam
  96%
  96 % (109)
  Od 14,95 EUR
 2. Multivitamin Vitality complex - GymBeam
  Vitality complex - GymBeam
  93%
  93 % (446)
  Od 9,50 EUR
 3. Cink - GymBeam
  Cink - GymBeam
  92%
  92 % (168)
  Od 6,50 EUR
 4. Mutivitamin Men‘s Essentials - GymBeam
  Men‘s Essentials - GymBeam
  91%
  91 % (93)
  15,95 EUR
 5. Animal Pak 44
  Animal Pak - Universal Nutrition
  98%
  98 % (57)
  Od 33,95 EUR
 6. Magnesium Bisglycinate - Reflex Nutrition
  Magnezij bisglicinat - Reflex Nutrition
  85%
  85 % (9)
  10,95 EUR
 7. Triple Magnesium - GymBeam
  Triple Magnesium – GymBeam
  95%
  95 % (37)
  7,50 EUR
 8. Magnesium citrate caps - GymBeam
  Magnezijev citrat kaps. - GymBeam
  87%
  87 % (6)
  9,95 EUR
 9. ZMB6 - GymBeam
  ZMB6 - GymBeam
  89%
  89 % (79)
  Od 4,95 EUR
 10. Zinc chelate - GymBeam 15mg
  Cink kelat (bisglicinat) 100 tab - GymBeam
  94%
  94 % (48)
  Od 8,50 EUR
 11. Electrolyte TABS - GymBeam
  Elektroliti TABS - GymBeam
  87%
  87 % (30)
  7,50 EUR
 12. Selen - GymBeam
  Selen - GymBeam
  97%
  97 % (33)
  5,50 EUR
 13. Magnezijev citrat - GymBeam
  Magnezijev citrat - GymBeam
  78%
  78 % (81)
  7,95 EUR
 14. Ca-Zn-Mg GymBeam 60 tab
  Ca-Zn-Mg - GymBeam
  94%
  94 % (49)
  Od 5,50 EUR
 15. ZMA - ActivLab
  ZMA - ActivLab
  87%
  87 % (7)
  13,50 EUR
 16. Ginko Biloba + Magnezij - GymBeam
  Ginko Biloba + Magnezij - GymBeam
  90%
  90 % (26)
  9,50 EUR
 17. Selén 200 mcg - NOW Foods
  Selen 200 mcg - NOW Foods
  100%
  100 % (5)
  6,95 EUR
 18. Željezo kompleks - GymBeam
  Željezo kompleks - GymBeam
  96%
  96 % (28)
  7,95 EUR
 19. Multivitamin Opti Women - Optimum Nutrition
  Multivitamin Opti Women - Optimum Nutrition
  89%
  89 % (9)
  Od 16,95 EUR
 20. Vitamin C + zinc - GymBeam
  Vitamin C + Cink - GymBeam
  94%
  94 % (27)
  6,50 EUR
 21. Krom pikolinat - GymBeam
  Krom pikolinat - GymBeam
  92%
  92 % (65)
  Od 4,10 EUR
 22. Multivitamin Vita Pink - BeastPink
  Vita Pink - BeastPink
  98%
  98 % (124)
  13,95 EUR
 23. Tribu ZMA 90 tab Amix
  Tribu ZMA - Amix
  80%
  80 % (5)
  23,95 EUR
 24. Cink Pikolinat 150 tableta - OstroVit
  Cink Pikolinat - OstroVit
  99%
  99 % (14)
  5,50 EUR
 25. Cink Pikolinat 50 mg - NOW Foods
 26. Calcium - GymBeam
  Kalcij - GymBeam
  93%
  93 % (11)
  6,50 EUR
 27. Draslík - GymBeam
  Kalij - GymBeam
  95%
  95 % (32)
  5,95 EUR
 28. Magnezij Shot - GymBeam
  Magnezij shot - GymBeam
  96%
  96 % (51)
  Od 1,20 EUR
 29. Liposomal Multivitamin - GymBeam
  Liposomal Multivitamin - GymBeam
  100%
  100 % (4)
  22,95 EUR
 30. Željezo - GymBeam
  Željezo - GymBeam
  98%
  98 % (65)
  4,95 EUR

Stavke 1-30 od 74