Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Vitamini i minerali

Vitamini i minerali

Vitamini i minerali

Vitamini i minerali jesu neophodni za pravilno funkcioniranje cijelog organizma, a njihova je uloga dopuniti nutritivni jaz između vitamina i minerala u prehrani. Ove praznine prouzročene su nedovoljnom prehranom ili stresom s fizičkog i mentalnog opterećenja. Prednost njihove suplementacije je da jesu dozirane i tijelu tako dodaju točan iznos koji mu treba. U ovoj kategoriji možemo pronaći multivitamini - kompleksne vitamine, vitamin C, vitamin D, multimineral, minerale, ZMA i ZMB, kao i omega masne kiseline.

Čitati više

Vitamini

Vitamini su neophodni za ispravno djelovanje metabolizma, ali uglavnom za podržavanje imunološkog sustava. Nedostatak vitamina, dakle hipovitaminoza, može prouzročiti ozbiljne bolesti, pa čak i smrt. S druge strane, niti hipervitaminoza nije korisna, ali upasti u ovo stanje gotovo je nemoguće. Vitamini se mogu podijeliti u dvije osnovne skupine, to jest vitamini topivi u masti - A, D, E, K. Upravo u vezi s tim vitaminima može se pojaviti gore spomenuta hipervitaminoza, jer se ne izlučuju kroz urin, i vitamini topljivi u vodi - B, C. Predoziranje ovom grupom vitamina praktički je nemoguće jer se vrlo brzo uklanjaju iz tijela.

Najpoznatiji vitamini topljivi u vodi

Vitamin C

Vitamin C ili askorbinska kiselina vjerojatno je najpopularniji vitamin. Topiv je u vodi i apsorbira se u krv u gornjem i srednjem dijelu tankog crijeva. Konzumacijom vitamina C kao dodataka prehrani, tijelo prima potrebnu količinu i ostatak se izlučuje kroz urin. Stoga nije moguće predozirati se njime.

 

Vitamini grupe B

B vitamini jesu iz grupe vitamina topljivih u vodi. Tijelo ih ne pohranjuje, tako da ne postoji mogućnost predoziranja, jer je bilo koji višak iz tijela uklonjen. Spadaju ovdje vitamini B1-17. Njihov nedostatak može se pokazati umorom, problemima s kožom, probavnim poteškoćama i nesanicom. Svi B vitamini nalaze se u B-kompleksu, i taj također sadrži i inozitol, kolin i folnu kiselinu. Na potrošnju B-kompleksa uglavnom utječe zdravstveno stanje pojedinca.

 

Vitamin B1

Vitamin B1, koji se naziva i tiamin, bio je prvi vitamin pronađen u ovoj vitaminskoj grupi. Tijelo može odjednom obraditi samo 30 mg ovog vitamina, stoga ga treba kontinuirano dopunjavati. Međutim, što je veći unos saharida, to je veća potreba za unosom vitamina B1, jer ovaj pretvara saharidi u energiju. Njegov nedostatak može prouzročiti bolest živčanog sustava poznatu pod nazivom beri-beri.

 

Vitamin B2

Vitamin B2, također poznat kao riboflavin, smatra se vitaminom rasta. Do njegovog obezvrjeđenja dolazi utjecanjem svjetlosti. To utječe na metabolizam energije i željeza, i uz to je još i znanstveno dokazano, da njegov nedostatak može u čovjeka prouzročiti sklon na anemiju.

 

Vitamin B3

Vitamin B3, također nazivan niacin ili nikotinska kiselina, najstabilniji je od vitamina grupe B. Također se može koristiti u kozmetičkoj industriji. Njegov nedostatak pojavljuje se rijetko, ali može rezultirati bolešću s nazivom pelagra, kao i anemijom.

 

Vitamin B6

Vitamin B6, piridoksin, poput vitamina B2, gubi svoje učinke utjecajem svjetlosti. Na njegove količine utječe korištenje tableta za kontracepciju, pijenje alkohola i pušenje. Pomaže u zaštiti stanica od genetske mutacije i doprinosi metabolizmu aminokiselina.

 

Vitamin B9

Vitamin B9 ili folna kiselina ima veliki značaj za trudnice u embrionalnoj fazi razvoja fetusa. Njegov nedostatak može prouzročiti čak i pobačaj ili prerano rođenje djeteta. Tijelo zna iskoristiti ovaj vitamin samo u kombinaciji s vitaminom B12.

 

Vitamin B12

Vitamin B12 ili cijanokobalamin, bio je iz obitelji vitamina B otkriven kao posljednji, ali je neophodni u formiranju crvenih krvnih stanica. U slučaju češće konzumacije alkohola, treba se pobrinuti za njegov unos, jer je alkohol štetan za apsorpciju ovog vitamina.

 

Najpoznatiji vitamini topljivi u mastima

Vitamin D

Vitamin D (kalciferol) vitamin je topljiv u mastima. Ovaj vitamin se nalazi samo u nekoliko namirnica, ali može se također dobiti od UV zraka tijekom sunčanja.

 

Vitamin E

Vitamin E, inače nazvan tokoferol, pripada vitaminima topivim u mastima. Poznat je uglavnom kao dodatak kozmetičkim pripravcima. Tijelu ga moramo dodavati, jer nije sposobno samostalno ga izraditi. U kontaktu sa zrakom, međutim, njegov učinak nestaje. Nalazi se u mnogim namirnicama, pa stoga rijetko dolazi do kritičnog nedostatka.

 

Kompleksni vitamini i multivitamini

Kompleksni vitamini ili multivitamini pomažu u popunjavanju nutritivnih praznina, nastanak kojih je prouzročen nedostatnim unosom vitamina iz prehrane ili zbog stresa i tjelesne aktivnosti. Služe za održavanje ravnoteže u tijelu i pojačavanje imuniteta. Jedna od prednosti multivitamina jest da sadrže potrebnu i preporučenu dnevnu dozu višestrukih vitamina u isto vrijeme.

 

Kompleksni vitamini ili multivitamini namijenjeni su za oba spola, ali multivitamini je moguće razlikovati i ovisno o spolu osobe koja će ih koristiti Ova je podjela nastala zbog činjenice, da muškarci i žene imaju drugačiji metabolizam, njihovo tijelo ne obrađuje primljene tvari na isti način, a također je važno, da žene trebaju različite količine vitamina od muškaraca. Stoga razlikujemo vitamine za žene i vitamine za muškarce.

 

Vitamini za žene

Vitamini za žene dopunjuju potrebnu razinu vitamina i minerala kod žena. Sadrže sve potrebne doze kompleksa vitamina, koji su neophodni za pravilno funkcioniranje organizma, održanje ili poboljšanje tjelesnog izgleda, ubrzanje izgaranja masnoća, a istodobno pojačanje imuniteta. Budući da su ovi vitaminski kompleksi posebno oblikovani za žene i prilagođeni njihovim potrebama, najčešće sadrže vitamine i minerale poput vitamina B9, vitamina C, E, beta karotena, vitamina D, K, magnezija, kalcija, cinka, joda i omega masnih kiselina. Pri odabiru vitamina pogodnih za žene, također je potrebno uzeti u obzir u kojem razdoblju života se žena nalazi. Žene u menopauzi trebaju dopuniti drugačije vitamine nego trudnica, kojoj se preporučuje uzimati gore navedene vitamine i minerale, ali također ne bi trebali zaboravljati na vitamin B6 i B12.

 

Vitamini za muškarce

Za muškarce, također su stvoreni kompleksi za dopunu prehrambenih praznina i održavanje stabilnosti organizma. Muškarci često zanemaruju unos vitamina i minerala, zbog čega lakše dobivaju civilizacijske bolesti. Za muškarce su prikladne drugačije količine vitamina i minerala nego za žene, a mnogo puta se fokusiraju na povećavanje plodnosti muškaraca ili rast mišićne mase. Vitamini za muškarce najčešće sadrže sastojke poput B-kompleksa, vitamina A, vitamina C, E, D, magnezija, kroma, biotina, kolina, pantotenske kiseline, omega-3 masnih kiselina.

 

Minerali

Minerali čine oko 4% ljudske težine. Koliko minerala treba neka osoba individualna je stvar i ovisi o dobi, težini, ali i spolu i drugim čimbenicima. Nedostatak minerala može prouzročiti bolesti kao što su anemija, dijabetes ili pretilost, ali može se također odraziti na fizičkom izgledu, koži, kosi ili noktima. Minerali se mogu podijeliti u dvije grupe, naime makroelemente, koje tijelo treba u velikim količinama, i mikroelemente, to jest, elementi u tragovima od kojih osoba treba manje količine.

 

Minerali se mogu podijeliti u tri grupe. Makroelementi, koji su potrebni u većim količinama, mikroelementi, inače zvane elemente u tragovima, od kojih nam je potrebna manja količina, i ultra elementi u tragovima, od kojih naše tijelo treba samo minimalne količine, ali koje su ipak neophodne.

 

Mineralni mikroelementi

Među mikroelementi, dakle elementi u tragovima koje tijelo treba u manjim količinama, ubrajamo cink, željezo, jod, selen, mangan, bakar, fluor, krom i druge.

Cink

Cink je spada među elementi u tragovima i smatra se super hranjivom tvari, koja je koncentrirana u mišićima, kostima, koži, bubrezima, gušterači, očima i u muškaraca u prostati. Njegov nedostatak može prouzročiti ozbiljne zdravstvene tegobe i također će imati značajan utjecaj na izgled. Među simptomima njegovog nedostatka je još zacjeljivanje rana, veći sklon prehladiti se, problemi s kožom, poremećaji jetre, pa čak i slabi vid u polumraku. Njegovi učinci uključuju poboljšanje zacjeljivanja rana i ožiljaka, pomažu u liječenju akni i kožnih problema, održavanju imunološkog sustava, poticanju probave, reguliranju pH, podržavanju rasta i stvaranja kostiju, održavanju zdravih noktiju i kose, zaštiti jetre, suzbijanju infekcija, liječenju poremećaja koncentracije, podešavanju razina inzulina.

 

Željezo

Željezo je jedan od najvažnijih mikroelemenata i jedan je od bitnih elemenata u našem organizmu. Bitan je dio hemoglobina, pa stoga njegov nedostatak može prouzročiti anemiju. Ako su zalihe željeza u tijelu dovoljne, promiču održivost organizma, funkciju imunološkog sustava i bistar intelekt. Ako Vam nedostaje željeza, smanjuje se broj vaših crvenih krvnih zrnaca i količina hemoglobina u njima, možete osjetiti slabost, umor, glavobolju ili teške otkucaje srca. Za povećani unos trebala bi se pobrinuti adolescentna djeca, žene i trudnice.

 

Jod

Jod spada među mikroelemente i u organizmu se nalazi oko 20 do 50 mg joda, od čega je gotovo 25% u štitnjači. Stoga je bitan za ispravno funkcioniranje štitne žlijezde, koja kontrolira rast djece, reprodukciju, funkciju živaca i mišića, cijepanje bjelančevina i masti. Također je važan za proizvodnju tiroksina. Velika prednost joda je dobra apsorpcija u ljudskom tijelu, jer se apsorbira skoro 100% njegovih unesenih količina. Kada je nedostatan, štitnjača raste i stvara se struma.

 

Selen

Selen je neophodan za tijelo kao antioksidans, a bez njega, ljudski organizam ne bi ni rastao, ne bi se reproducirao, jetra ne bi obavljala svoje funkcije i ne bi oblikovala nikakve važne hormone. Slično kao što i jod, bitan je za pravilno funkcioniranje štitnjače, ali i za zdravu kožu, kosu i održavanje normalnog vida. U ljudskom tijelu nalazi se uglavnom u tkivima žlijezda, jetre i bubrega. Njegov nedostatak se očituje pogoršavanjem imuniteta, povećanom pojavom raka, bolesti srca, ali prouzrokuje i probleme kože, slabost mišića i umor.

Bakar

Bakar poboljšava zgrušavanje krvi i pigmentaciju. Ojačava krvne žile, tetive, živce i kosti. Pomaže formiranju homoglobina i ima blagotvoran učinak na apsorpciju željeza. Smanjuje razinu hestamina i tak dobro je poznat je po antialergijskim učincima. Njezin nedostatak je zbog umora ili gubitka kose. 

Mangan

Mangan uključen je u obradi kolesterola, aminokiselina, ugljikohidrata ili nekih vitamina da im pomogne bolje se apsorbirati. Za rast i zdrav razvoj kostiju to je vrlo bitno. Pozitivan učinak ima također na zube ili hrskavicu. Mangan se najčešće nalazi u morskim plodovima, orasi ili sjemenu.

Krom

Vrlo bitni za snižavanje kolesterola u tijelu, liječenje različitih bolesti kako bipolarnog poremećaja, shizofrenije ili depresije.Koristi se također  za povećanje energije i prije svega za poboljšanje sportskih performansi.

Fluor
Fluor veoma je potreban za formiranje zuba i kostiju. Fluor također pozitivno utječe na rast mišića, kože, kose ili vezivnog tkiva. Njegovi glavni izvori su obična voda za piće, no  naći se može iu mlijeku ili ribi.


Mineralni makroelementi

Mineralni makroelementi uključuju minerale tvari poput kalcija, magnezija, klora, fosfora, kalija, natrija i sumpora, koje je neophodno isporučivati tijelu u velikim količinama.

Magnezij

Magnezij je najvažniji intracelularni mineral, koji je neophodan za brojne tjelesne funkcije, kao što je prijenos impuls živčanog sustava, stvaranje zuba, kostiju i kontrakcija mišića. Također je važan za živce, prenosi šećer u stanice i pomaže u njegovom preoblikovanju u energiju. Njegova prosječna preporučena dnevna doza je oko 300 mg, a o njemu također ovisi i apsorpcija drugih minerala, kao što je na primjer kalcij, jer sprječava njegovo prekomjerno taloženje.

 

Kalcij

Kalcij se ubraja među najvažnije minerali u tijelu. Osnovni je sastojak zubi i kostiju i čini ih čak do 99%, ostatak je slobodno vezan u metabolizmu. Ovaj mineral je neophodan za funkciju stanica, kontrakciju mišića, prijenos živčanih impulsa i zgrušavanje krvi. Dostatan unos kalcija moraju si osigurati osobito vegani i osobe koje pate od netolerancije na laktozu.

Kalij

Kalij spada u grupu alkalijskih metala i u tijelo se pohranjuje uglavnom unutar stanica, tvoreći do 86% stanica. Ovaj je mineral važan za mnoge biokemijske procese, i njegov nedostatak oštećuje aktivnost živaca i srce. Kalij bi trebao biti u ravnoteži s natrijem, i to približno u omjeru 2:1. Njegova povećana potreba uglavnom je rezultat većeg gubitka tekućina iz organizma.

 

Natrij

Natrij pripada makroelementima i onima, koji nemaju problema s krvnim tlakom preporučuju se 5-15 grama dnevno. Ali to također ovisi o načinu života. Najčešće dolazi u tijelo u obliku soli, stoga je potrebno pobrinuti za iznos koji primate. Njegov nedostatak izgleda kao gubitak apetita, gubitak težine, ali također prouzrokuje pad sinteze bjelančevina i masti, umor, glavobolju, depresije i grčeve mišića.

sakrij opis
Set Ascending Direction
na stranicu
View as Grid List

Items 1-30 of 76

Cijena od - do
Shopping Options
Pakiranje
 1. Chromium Picolinate - GymBeam
  Rating:
  Recenzije: 0% (0)
  Actual Price   30,00 kn
 2. Omega 3 - GymBeam
  Rating:
  Recenzije: 0% (0)
  Actual Price od  42,00 kn
 3. Prehrana za zglobove Animal Flex 44 paketića - Universal Nutrition
  Rating:
  Recenzije: 80% (1)
  Actual Price   189,00 kn
 4. Multivitamin Vitality complex - GymBeam
  Rating:
  Recenzije: 65% (4)
  Actual Price od  49,00 kn
 5. Colla Pink - BeastPink
  Rating:
  Recenzije: 90% (2)
  Actual Price od  105,00 kn
 6. ZMB6 - GymBeam
  Rating:
  Recenzije: 0% (0)
  Actual Price od  39,00 kn
 7. Multivitamin Vita Pink - BeastPink
  Rating:
  Recenzije: 100% (2)
  Actual Price   96,00 kn
 8. Animal Pak 44 vrećica - Universal Nutrition
  Rating:
  Recenzije: 0% (0)
  Actual Price   259,00 kn
 9. Vitamin C 1000 mg - GymBeam
  Rating:
  Recenzije: 0% (0)
  Actual Price od  24,00 kn
 10. Mega Daily One Plus - Scitec Nutrition
  Rating:
  Recenzije: 0% (0)
  Actual Price od  53,00 kn
 11. Vitamin D3 2000 IU - GymBeam
  Rating:
  Recenzije: 0% (0)
  Actual Price od  29,00 kn
 12. Magnezijev citrat - GymBeam
  Rating:
  Recenzije: 0% (0)
  Actual Price od  58,00 kn
 13. Multivitamin Opti Women - Optimum Nutrition
  Rating:
  Recenzije: 0% (0)
  Actual Price od  119,00 kn
 14. Vitamin B-Complex 120 tab - GymBeam
  Rating:
  Recenzije: 0% (0)
  Actual Price   39,00 kn
 15. Vitamin C Powder - GymBeam
  Rating:
  Recenzije: 0% (0)
  Actual Price od  28,00 kn
 16. Koenzim Q10 60 kaps - GymBeam
  Rating:
  Recenzije: 0% (0)
  Actual Price   54,00 kn
 17. Daily Vita-min 90 tab - Scitec Essentials
  Rating:
  Recenzije: 0% (0)
  Actual Price   89,00 kn
 18. Ca-Zn-Mg 60 tab - GymBeam
  Rating:
  Recenzije: 0% (0)
  Actual Price   38,00 kn
 19. Omega 3-6-9 - GymBeam
  Rating:
  Recenzije: 0% (0)
  Actual Price   49,00 kn
 20. Animal Pak Powder - Universal Nutrition
  Rating:
  Recenzije: 0% (0)
  Actual Price od  64,00 kn
 21. Opti Men - Optimum Nutrition
  Rating:
  Recenzije: 0% (0)
  Actual Price od  172,50 kn
 22. Cink 100 tab - GymBeam
  Rating:
  Recenzije: 0% (0)
  Actual Price   39,00 kn
 23. OMEGA 3 100 kaps - Scitec nutrition
  Rating:
  Recenzije: 0% (0)
  Actual Price   74,00 kn
 24. Ginger Shot - GymBeam
  Rating:
  Recenzije: 100% (2)
  Actual Price od  13,90 kn
 25. ZMB 6 60 caps - Scitec Nutrition
  Rating:
  Recenzije: 0% (0)
  Actual Price   84,00 kn
 26. Essentials Calcium-Magnesium 100 tab.- Scitec Nutrition
  Rating:
  Recenzije: 0% (0)
  Actual Price od  42,00 kn
 27. Vitamin B-Complex Forte - GymBeam
  Rating:
  Recenzije: 0% (0)
  Actual Price   39,00 kn
 28. Chelated magnesium - GymBeam
  Rating:
  Recenzije: 0% (0)
  Actual Price   79,00 kn
 29. Multi Pro Plus 30 paketića - Scitec Nutrition
  Rating:
  Recenzije: 100% (2)
  Actual Price   139,00 kn
 30. Cink 100 tab - Scitec Nutrition
  Rating:
  Recenzije: 0% (0)
  Actual Price   44,00 kn
Show more products
Set Ascending Direction
na stranicu
View as Grid List

Items 1-30 of 76

Page