5 najčešćih grešaka novajlija i kako ih izbjeći

Jeste li u teretani novi, ali istodobno apsolutno oduševljeni da će se Vaše tijelo ubrzo početi mijenjati? Budite sigurni da postupate pravilno. Ispravna tehnika i pristupanje prevladati će teške utege, a to čak veoma brzo!

 

5 najčešćih grešaka novajlija i kako ih izbjeći

 

Mnogo početnika trenira nepravilno, a iz tog razloga su uskraćeni za rezultate koje su zbilja mogli postići. Stoga, nađite malo vremena i pogledajte ovih 5 najčešćih grešaka novajlija i budite sigurni da ćete zakoračiti ispravno!

  

1.1. Počinjete naprednom trening rutinom

Odmah prva greška s kojom se susrećemo najčešće. Izvrsno je da rezultate želite vidjeti istoga trena i žestoko radite na sebi, ali ne zaboravljajte da se Vaše tijelo na vježbanje mora navići. 

   

Sada čisto teoretski ... Ako ste počeli sa težim i napornijim vježbama, koliko dugo mislite da ćete moći održati ovaj tempo? Već prvog tjedna ćete najvjerojatnije biti ozlijeđeni. Sljedeća mogućnost je da se nećete ozlijediti odmah i radit ćete na sebi nekoliko tjedana, no međutim prestat ćete zbog nedostatka motivacije. 

   

5 najčešćih grešaka novajlija i kako ih izbjeći

   

Više je nego očigledno da ovo nije ispravan put. Izaberite takvu rutinu koja će Vam odgovarati i odgovara također Vašoj kondiciji. Uvijek je bolje opterećenje dodavati postepeno i pomicati se korak po korak naprijed, zahvaljujući čemu ćete postići svoje željene rezultate.

  

2. Dodajete suviše teške utege

Također pazite na ograničenja i obratite pažnju na to koliko teške utege podižete. Pet setova od svake vježbe s velikom težinom nije potrebno da ugledate rezultate. Usredotočite se na dva do tri seta na početku i vidjet ćete kako ćete se osjećati. 

   

Često se dešava da ako ste se posvetili ovim 2 – 3 setovima, to će biti dovoljno da Vam pomogne povećati Vašu cjelokupnu snagu i razinu napredka.

     5 najčešćih grešaka novajlija i kako ih izbjeći

   

3. Suviše se usredotočavate na kardio trening

Pogledajte svoju trening rutinu malo kritičnim pogledom i napravite ravnotežu među treninzima i Vašim ciljevima. Da li je već Vaš cilj gubitak tjelesne masti ili gradnja mišićne mase, trening snage tu zaista zauzima svoje mjesto, ali o pretjeranom kardio treningu čisto sumnjamo. 

   

Za neke početnike je kardio trening od veoma velike važnosti. Međutim, miješati čisti kardio trening i podizanje utega može veoma lako uzrokovati pretreniranost. Naravno, neispravan kardio trening može također negativno utjecati na gradnju mišića.

    

5 najčešćih grešaka novajlija i kako ih izbjeći

   

4. Zapostavljate ispravnu tehniku        

Ispravna tehnika vježbanja je nužnost! Ako ne znate kako ispravno vježbati za vrijeme Vaše trening rutine, Vaš će trud biti uzaludan. Posavjetujte se radije sa nekim osobnim trenerom, nađite sparing partnera u teretani ili pažljivo pregledajte vježbe na YouTube-u.

   

5 najčešćih grešaka novajlija i kako ih izbjeći

   

Ako ne budete vježbali ispravno, budite spremni da svoje ciljeve u gradnji mišićne mase nećete postići pogotovo zbog nesposobnosti stimuliranja mišića. Osim toga ćete znatno povećati rizik nastanka važne ozljede. 

 

Nađite malo vremena kako biste izgradili ispravne navike od početka i usporite svoju tehniku. Kombinirajte disanje sa podizanjem utega tako kako treba i na taj način će Vaš trening biti učinkovitiji.

      

5. Ne obraćate pažnju na prehranu

Za kraj, posljednja kritična greška koja je veoma česta, je potpuno zapostavljanje ispravne prehrane. Mnogo novajlija se usredotočava na elemente treninga, ali zaboravlja prehranu, ili još gore, koristi vježbanje kao ispriku za svoje loše prehrambene navike. "Pa vježbam. Mogu jesti bilo što." Nemojte pasti u zamku nebrižne prehrane zbog nove trening rutine, jer će to imati tendenciju nadmašiti prednosti vježbanja.

  

Pamtite da će Vaša prehrana odrediti novi smjer koji će slijediti Vaša tjelesna težina. Ako ne budete pazili svoje kalorije i ne budete uzimali potrebnu dozu makro hranjivih tvari, igrate se s problemima.

  

5 najčešćih grešaka novajlija i kako ih izbjeći

   

Budite sigurni da će Vam ovo sve biti na umu i uključite to u Vašu trening rutinu. Ako to uradite, možete biti sigurni da ste na putu ka uspjehu.

A zaista ne ovako... 

   

 

Podijelite sa nama iskustva o Vašim počecima u komentarima. Što ste Vi radili pogrešno? U slučaju da Vam se članak svidio i mislite da bi mogao pomoći Vašim poznanicima koji počinju s vježbanjem, sigurno ga podijelite.