Prijava
Anthony Joshua- disciplinovaný boxer, ktorý dokázal poraziť Vladimira Klička

Anthony Joshua: Disciplinirani boksač koji je uspio poraziti Vladimira Klička

Englez Anthony Joshua jedno je od velikih imena u svijetu boksa. Rođen je 15. listopada 1989. Međutim, dio djetinjstva proveo je u Nigeriji, odakle potječe njegova majka. Kasnije je pohađao internat u zapadnoj Africi, kamo su ga roditelji poslali kako bi izbjegao alkohol, drogu i kriminal. Prema njemu, to ga je razdoblje naučilo disciplini.

Talentirani nogometaš i sportaš

Kada je Anthony imao 12 godina, roditelji su mu se razveli i on se vratio u Veliku Britaniju. Kao dijete imao je izuzetan talent za sport. Dok je bio u školi, malo je igrao nogomet i išlo mu je prilično dobro. Istodobno se posvetio atletici, gdje je postigao još veći uspjeh. Potvrdio je to i 2012. godine, kada je kao svjetski poznati boksač na trkačkoj stazi pobijedio profesionalnog trkača Mohammeda Faraha i istrčao 100 metara za 11,53 sekunde. Samo za usporedbu, rekord staze od 100 metara te je godine držao Usain Bolt koji je svoju trku završio za 9,63 sekunde na Olimpijskim igrama u Londonu.

Možda će vas zanimati i ovi proizvodi:

Nije počeo boksati radi novca, već radi osvajanja medalja

Boksački koraci mladog Anthonyja doveli su do amaterskog kluba u Barnetu, kamo ga je doveo njegov rođak. Međutim, šarmu ovog sporta nije podlegao u potpunosti sve do svoje osamnaeste godine. Prve uspjehe postigao je dvije godine kasnije, kada je osvojio boksački kup Haringey, a zatim ponovo i godinu dana kasnije. U 2010. godini pobijedio je u 18 mečeva i osvojio seniorsko ABA prvenstvo u težinskoj kategoriji preko 91 kg.

Istodobno mu je pružena prilika da postane profesionalni boksač. Ponudu je popratio iznos od 50 tisuća funti. Iznenađujuće, Joshua je odbio ovu priliku i umjesto toga odlučio se za sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Londonu. Tvrdi da nije počeo boksati zbog novca, već zbog osvajanja medalja.

Anthony Joshua i zlatna medalja
source: https://www.thescottishsun.co.uk

Pobjeda na Olimpijskim igrama i fenomenalan poraz Vladimira Klička

Anthony je napokon uspio ostvariti svoj san o osvajanju medalja. U 2012. godini osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu. Njegov je uspjeh bio impresivan, jer je u to vrijeme još bio mladi boksač s manje od 5 godina iskustva. Amatersku karijeru završio je s balansom od 40 pobjeda i 3 poraza.

Nakon što je ušao među profesionalce, osvojio je nekoliko međunarodnih naslova. Jedan od najvažnijih trenutaka u njegovoj karijeri je borba s Vladimirom Kličkom za naslov prvaka Svjetske boksačke asocijacije. U to je vrijeme sam Kličko bio među najiskusnijim boksačima i izgubio je samo četiri puta u životu. Borbu Joshue protiv Klička pratilo je 90.000 gledatelja, trajala je 11 rundi, nakon čega je ukrajinski boksač napokon podlegao.

Anthony Joshuin fenomenalan poraz Vladimira Klička
source: https://www.newsclickng.com

Tijekom svoje profesionalne karijere Anthony Joshua pobijedio je u 23 meča i samo jednom izgubio 2019. godine, i to iznenađujuće u borbi s Andyjem Ruizom. Izgubio je primivši tehnički KO u sedmoj rundi, što je šokiralo mnoga velika imena u svijetu boksa. Amerikanac s viškom kila na prvi je pogled djelovao čudno, ali iznenadio je Joshuu svojom brzinom i snažnim udarcima.

Anthony Joshua protiv Andyja Ruiza
source: https://www.dazn.com

Anthony Joshua je bio taj koji je bio jasni favorit meča, što se odrazilo i na svijet kladionica, kada su kladioničari naveli šanse za pobjedu Andyja Ruiza 10/1. Joshua nije ni pokušao sakriti razočaranje nakon meča, ispričao se navijačima i čeznuo za osvetom. Kada je napokon dobio priliku, Anthony Joshua ponovno je sjeo na boksački tron nakon pomno praćenog meča, kada je povratio sve svoje pojaseve. Zadao je više udaraca od Ruiza i pobijedio.

Nositelj Reda Britanskog Carstva, ali i heroj s mračnom stranom

Joshuu je 2013. godine engleska kraljica odlikovala Redom Britanskog Carstva za njegove boksačke usluge. Tijekom karijere vrijedno je trenirao i puno brinuo o svojoj prehrani. Tijekom treninga fokusira se uglavnom na središnji dio tijela i bedrene mišiće. Prehranu i odmor smatra ključem uspjeha. Spava 10 sati, popije 5 litara vode i pojede dva doručka i večere. Unatoč svim uspjesima, njegovu karijeru je pratila i mračna strana.

A kakvo je vaše mišljenje o ovom prvaku? Je li vam on najdraži u svijetu boksa ili ste fan nekoga drugog? Ako vam se svidio članak, podijelite ga. To će nam puno pomoći.

Izvori:

[1] Anthony Joshua – https://boxrec.com/en/proboxer/659461

[2] Anthony Joshua Biography Facts, Childhood, Net Worth, Life – https://sportytell.com/biography/anthony-joshua-biography-facts-childhood-personal-life/

[3] Tim Keown - A year after Anthony Joshua upset, what happened to Andy Ruiz Jr.? – https://www.espn.com/boxing/story/_/id/29255121/a-year-anthony-joshua-upset-happened-andy-ruiz-jr

[4] Anthony Joshua: his incredible story so far – https://www.stubhub.co.uk/magazine/anthony-joshua-life-story

[5] Jack Porter - Born In Watford, Made In Nigeria: Anthony Joshua's Incredible Journey To The Top – https://www.thesportsman.com/articles/born-in-watford-made-in-nigeria-anthony-joshua-s-incredible-journey-to-the-top

[6] Tim Rickson - Things you didn’t know about Anthony Joshua – https://britishboxingnews.co.uk/blogs/things-you-didn-t-know-about-anthony-joshua

[7] Danny Collins - Anthony Joshua destroys Mo Farah over 100m in incredible footage – https://www.thesun.co.uk/archives/boxing/277001/anthony-joshua-destroys-mo-farah-over-100m-in-incredible-footage