8 savjeta kako trenirati kada ništa ne stižete

Nema izgovora! Pomoću ovih 8 savjeta nećete propustiti niti jedan trening bez obzira koliko ste zauzeti.

 

Ako čitate ovaj članak, vjerojatno spadate u ljude kojima je zaista težak izazov pronaći vremena za vježbanje. Shvaćamo. Radne i obiteljske obaveze mogu iscrpiti čovjeka, a kada pomislite da nakon svega toga trebate ići u teretanu, nije vam dobro. Međutim, to ne znači da ne možete ući u formu. 

 

Vaš cilj bi trebao biti jedino se više kretati, a zatim postupno uključivati i intenzivnije vježbe. Shvatite da je svako i bilo kakvo kretanje dobro za vaše zdravlje. Stoga pročitajte i inspirirajte se pomoću ovih 8 strategija koje će vas svakodnevno napumpati bez obzira koliko obveza imate.

 

8 savjeta kako trenirati kada ništa ne stižete

 

1. Zatišje pred oluju

Jutra mogu biti kamen spoticanja. Ali, mnogi ljudi su otkrili da je baš jutro najbolje vrijeme za vježbanje. Pokušajte unaprijed, navečer prije spavanja pripremiti plan treninga i doručak. Ujutro se probudite 30 minuta ranije nego obično, tako ćete dobiti najmanje 30 minuta za brzi jutarnji trening. Dok ne pokušate, ne možete ni zamisliti koliko će vas to napuniti energijom. Jednostavnije ćete izvršiti radne obveze, bit ćete produktivniji i s vremenom ćete shvatiti da vam je i glava čistija. 

        

2. Reklame

Ne možete propustiti omiljenu TV seriju? Umjesto da sjedite na kauču i jedete grickalice, pokušajte unijeti u sebe nešto zdravo i ukusno u isto vrijeme. Shvatite reklame kao slobodno vrijeme za vježbanje sa utezima ili vlastitom težinom. Svaka je reklama tijekom serije periodična, tako da možete dobiti 10 - 15 minuta za vježbanje.

     

kako trenirati kada ništa ne stižete

   

3. Večer nakon posla

Jeste li cijeli dan proveli u školi, na poslu ili jureći za djecom? Navečer se vjerojatno borite sa osjećajem da li ćete uopće moći napraviti bar jedan čučanj. Međutim, možete odabrati vježbu koja će vas opustiti. Možda je traka za trčanje, orbitrek, utezi ili joga pravi izbor za vas?

     

kako trenirati kada ništa ne stižete

     

4. Napumpajte se zajedno

Imate sastanak sa prijateljima ili obitelji? Isplanirajte izlet u prirodu, posjetite nova mjesta ili jednostavno idite u park. To možete povezati sa nekom sportskom aktivnošću, kao što je bicikl, role ili obiteljska nogometna utakmica. Osim što ćete sagorjeti kalorije, tako provodite vrijeme sa bliskim osobama.

     

5. Visokointenzivni intervalni trening HIIT

Kakvi god bili vaši fitness ciljevi, visokointenzivni intervalni trening HIIT je nešto najbolje što možete učiniti za svoje tijelo. Odaberite aktivnost koja vas ispunjava i radite 10 - 12 sekundi, a zatim pauzirajte 40 - 50 sekundi. Ponovite to deset puta i zahvaljujući naizmjeničnom zagrijavanju i hlađenju ćete sagorjeti mnogo kalorija i zadržati svoj metabolizam u formi.

  

kako trenirati kada ništa ne stižete

  

6. Kružni trening

Vrlo sličan HIIT treningu je kružni trening, gdje trebate odabrati 5 - 10 vježbi snage i raditi ih bez prestanka. Ako vježbate kod kuće, koristite jednoručne utege ili vlastitu težinu. Postoji bezbroj vježbi koje možete uključiti u svoj plan vježbanja i smanjivati ili povećavati njihov intenzitet.  

     

7. Bijeg u vrijeme ručka

Pauza za ručak je prilično podcijenjena, ali ako imate više vremena, bolje se prošetajte umjesto kaloričnog ručka. Znajte da ovakva kraća šetnja može pozitivno utjecati na vas. Kada se vratite sa pauze, pojedite svježe povrće i protein ili proteinsku čokoladicu. Tako možete smanjiti potrošnju kalorija, a u isto vrijeme i sagorjeti kalorije. U slučaju da ste gladni, uvijek imajte pri ruci manji obrok. To će vam pomoći da se ne prejedate navečer kada se vratite sa posla.

    

kako trenirati kada ništa ne stižete

 

8. Vikend borac

Iskoristite vikend kako biste nadoknadili izgubljeno vrijeme koje ste proveli na poslu ili dosadnim obukama. Tijekom vikenda svi imamo malo više slobodnog vremena i energije, te se stoga možemo posvetiti sebi i svojim aktivnostima. Stoga si priuštite savršenih 60 minuta treninga, na biciklu, klizaljkama, u fitness centru ili na aerobiku. Intenzivni trening tijekom vikenda će vam pomoći smanjiti stres i poboljšati cjelokupno psihičko stanje. 60 minuta vježbanja dva puta tijekom vikenda i 30 minuta vježbanja tijekom radnog tjedna vam osiguravaju ispunjenje preporučene tjedne doze vježbanja. Jednostavno, zar ne?

    

kako trenirati kada ništa ne stižete

     

Ako ste ovdje, pretpostavljamo da ste pročitali cijeli članak. Čestitamo! Sada znate da najčešći izgovor "ne stižem vježbati" ne vrijedi i zbilja postoje alternative kada možete vježbati. Shvaćamo da ste umorni od posla, škole ili kućanskih poslova. Međutim, ono što trebate shvatiti je da će vam vježbanje dati poticaj, napuniti energijom i riješit ćete se umora. Zapamtite, kiln se klinom izbija. A sada na trening!