7 razloga zašto vježbati bugarske čučnjeve

Jeste li čuli za bugarske čučnjeve? Ako ne, to biste odmah trebali promijeniti. Spadaju među jedne od najučinkovitijih vježbi za koje Vam nisu potrebne nikakve specijalne sprave niti oprema. Pogodni su i za početnike i mogu se vježbati bilo gdje. Sakrivaju u sebi mnogo beneficija s kojima ćemo Vas upoznati u sljedećem tekstu.

  Bugarski čučnjevi skrivaju mnoge prednosti

    

1. Poboljšat ćete stabilitet

Stabilitet je bitan ne samo kod vježbanja, ali i uz bilo koju tjelesnu aktivnost koju ćete imati. Bugarski čučnjevi pružaju prostor za neprestano poboljšavanje Vaše ravnoteže baš zbog toga što se vježba provodi na jednoj nozi. Što više, postoji mnogo varijacija ove vježbe u kojima ćete moći maksimalno primijeniti stečen stabilitet.

 

Bugarski čučnjevi poboljšavaju stabilnost

         

2. Povećat će snagu i fizičku produktivnost

Općenito vrijedi da kod izvođenja čučnjeva učinkovito vježbate listove, natkoljenice i stražnjicu. Bugarski čučnjevi, naime, ovaj efekat još umnožavaju. Time da svoju tjelesnu težinu prenosite samo na jednu nogu, stvarate na sve uključene mišiće veći pritisak. Upravo zbog toga ćete redovnim ponavljanjem ove vježbe postići povećanje snage i tjelesne produktivnosti. Što više, oblikovat ćete sve spomenute dijelove nogu i stražnjice koje kod vježbanja bugarskih čučnjeva uključujete.

Bugarski čučnjevi pomažu vam da povećate snagu i fizičke performanse

     

3. Mjesto i vrijeme nisu bitni

Bugarski čučnjevi su unikatni time da Vam za njihovo vježbanje nisu potrebne nikakve sprave niti specifična oprema. Jedino što Vam je potrebno jeste uzdignuta površina na koju ćete staviti nogu. Ako Vam nije pri ruci klupa, slobodno upotrijebite i kutiju ili drvenu škatulju. Pogodne su na primjer i TRX užad ili fitness lopte. Kod posljednjih dvaju spomenutih zbilja provjerite na kojoj je razini Vaša ravnozeža.

  Bugarski čučnjevi mogu se nositi bilo gdje

   

4. Oblikovat će Vam trbušne mišiće

Nije Vam ni palo na pamet da biste zahvaljujući čučnjevima mogli imati oblikovane trbušne mišiće? S bugarskim čučnjevima to nije nikakav problem. Uključen je ponajprije srednji dio trbuha i okolni mišići koji kod izvođenja čučnja neprestano rade. Time da mišiće naprežete možete sagorjeti više masti, što je učinkovito za oblikovanje trbuha. Naravno, za savršen trbuh Vam moraju pomoći još i ostale vježbe i zdrava prehrana. No bugarski čučnjevi su odličan početak, a to za ljude koji s vježbanjem još nemaju iskustva.

 

5. Učinkovito i brzo oblikuju stražnjicu i noge

Naročito žene se trude da njihova stražnjica bude što više zaobljena i istovremeno čvrsta. Baš to možete postići bugarskim čučnjevima. Kod ove vježbe možete uključiti gotovo sve mišiće stražnjice, čime ćete dobiti krasan i čvrst oblik. Što više, vježbate listove i natkoljenice kojih je snaga bitna i kod ostalih vježbi usredotočenih na stražnjicu. Bugarski čučnjevi će Vam dakle osigurati željeni porast i ojačanje mišićne mase.

    Bugarski čučnjevi pomažu vam da vježbate noge i dupe

  

6. Njihove su prednosti i izvan teretane

Kod trčanja, sprinta pa čak i brzog koračanja dovoljni su blago oslabljeni mišići da biste si uzrokovali dugotrajne ozljede. Bugarske vježbe mogu ojačati pojedine dijelove nogu koji su opterećivani naročito kod hodanja i trčanja. Sa stečenom ravnotežom kod bugarskih čučnjeva steći ćete ravnotežu i kod trčanja. Upravo to Vas može zaštititi od neugodnog pada. Također ćete ojačati mišiće koji se vežu na koljena. Upravo oni su često preopterećeni, a kod nedovoljnog vježbanja može se desiti da će biti oslabljeni. Bugarski čučnjevi dakle nemaju prednosti samo iza vrata teretane, ali svugdje gdje koristite donji dio svog tijela.

    

Bugarski čučnjevi pomažu i izvan teretane           

7. Jedni su od najsigurnijih čučnjeva

Poznajemo razne vrste čučnjeva - kod nekih vježbate na spravi, kod drugih opet s velikim utegom. Kod ovih varijacija veoma je jednostavno ozlijediti se ili preopteretiti kralješnicu. Najviše ozljeda kod vježbanja čučnjeva nastaje zbog neispravnog položaja kralješnice i nogu. Bugarski čučnjevi su ekstremno sigurni naročito zbog toga što ne zahtijevaju nikakvu spravu niti drugu opremu. Ovdje vrijedi da bez ispravnog položaja nije moguće održati ravnotežu. Baš to će Vas motivirati da prvo shvatite tehniku, a tek poslije počnete dodavati težinu.

 

Što o bugarskim čučnjevima mislite Vi? Jeste li ih već probali vježbati? Podijelite s nama u komentarima Vaša iskustva, eventualno podijelite članak s prijateljima.